Είναι ενδεικτικό ότι στο ρεύμα με βάση την αγορά της Επόμενης Μέρας η τιμή σήμερα διαμορφώνεται στα 281,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 11 % σε σχέση με την αντίστοιχη της Τετάρτης. Ωστόσο η τιμή είναι σε χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα γ Ελλάδα έχει την τρίτη χαμηλότερη στην Ευρώπη μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 12,1%, ανεβασμένος και πάλι, το φυσικό αέριο 49,2% τα υδροηλεκτρικά 3,2% οι εισαγωγές 9,4% και οι ανανεώσιμες 21,5%.
Παράλληλα οι τιμές φυσικού αερίου του Ολλανδικού TTF χτες εκτοξεύτηκαν κατά 50% στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λόγω και των ανησυχιών για διακοπή της παροχής από Ρωσία.
Επίσης και οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν υψηλά επτά ετών καθώς οι φόβοι για διακοπή της προσφοράς ενισχύθηκαν μετά από έντονες κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες εν μέσω της εντεινόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Μέτρα στήριξης
Στο φόντο αυτό νέο πακέτο επιδοτήσεων των τιμών των ενεργειακών προϊόντων προβλέπονται για το Μάρτιο.
Αναλυτικά οι επιδοτήσεις συνεχίζονται τον Μάρτιο ως εξής:
-Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (έναντι 150 kwh που ήταν το όριο το Φεβρουάριο) και για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh, (από 300 kwh), η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.Mute
-Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.
-Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.
Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).
Εν αναμονής της Ευρωπαϊκής απάντησης
Στο μεταξύ επί τάπητος της χθεσινής 3ωρης τηλεδιάσκεψης του ECOFIN, στην οποία συμμετείχε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κ. Λαγκάρντ βρέθηκαν το ενεργειακό και οι επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση. ΝΑ σημειωθεί ότι ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι ολόκληρη αυτή η χρονιά θα κυλήσει με υψηλές τιμές στην Ενέργεια.
Στο φόντο αυτό μετά και τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και το 2023 θα υπάρχει ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και άρα περιθώρια για δράσεις στήριξης από τα κράτη μέλη. Επίσης αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει το νέο πλαίσιο παρεμβάσεων, με στόχο να προστατευτούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις, από το εκρηκτικό ενεργειακό κόστος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έκτακτο Συμβούλιο της EuroCommerce, μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, και εκπρόσωπος της Ε.Σ.Ε.Ε., στην πανευρωπαϊκή οργάνωση του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, ζήτησε από τα μέλη του Δ.Σ., την στήριξη της ελληνικής πρότασης για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης στην ενεργειακή κρίση.
Ο Πρόεδρος της EuroCommerce, Χουαν Μανουέλ Μοράλες , έκανε αποδεκτή την πρόταση άμεσης οικονομικής στήριξης των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της συστημικής ενεργειακής κρίσης.
Το πλαφόν στα καύσιμα και προστασία των επιχειρήσεων
Την ίδια ώρα στην Αθήνα με διάταξη που είναι έτοιμη και το Υπ. Ανάπτυξης προωθεί ρύθμιση με την οποία προβλέπεται ότι με το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις το Σεπτέμβρη του 2021 θα πρέπει εφεξής να συνεχίσουν να λειτουργούν όσοι εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επισης με βάση τη διάταξη η οποία αύξηση στις τιμές θα πρέπει να μπορεί να δικαιολογηθεί από τα τιμολόγια αγοράς και το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης.
Όπως ανέφερε χτες σε δηλώσεις του τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα εξεταστούν τα περιθώρια κέρδους για να αποκλειστούν οι δυνατότητες κερδοσκοπίας σε μια σειρά τομείς όπου οι ανατιμήσεις δεν εξηγούνται άμεσα.
Στο μεταξύ σε συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Μασούτη ετέθη το ενεργειακό. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ έθεσε ως κυρίαρχη προτεραιότητα την προστασία των επιχειρήσεων, αλλά και των ευάλωτων νοικοκυριών σε όλη τη χώρα, που αυτή τη περίοδο συμπυκνώνεται στην κάλυψη των ενεργειακών επιβαρύνσεων με τη συνέχιση της σχετικής κρατικής επιδότησης για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, προκειμένου να είναι διαχειρίσιμο το κόστος, τονίζοντας ότι η επιδότηση θα χρειαστεί να αυξομειώνεται, έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να μην υπερβαίνει τα 180 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr