Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Ecofin, ενώ και στην Αθήνα και πάλι συνέρχεται Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΝ για να εκτιμήσει την κατάσταση με τις προμήθειες των φορτίων LNG που καταφθάνουν στην Ρεβυθούσα αλλά και να σταθμίσει την εν γένει κατάσταση.
Ήδη, χθες η ανησυχία για μια κοπής ροής προμηθειών προς την Ευρώπη εκτόξευσε τις τιμές Ενέργειας αλλά και των σιτηρών, των πλέον δηλαδή βασικών ειδών για την επιβίωση τη δεδομένη συγκυρία. Έτσι χθές το βράδυ η τιμή του Brent έσπασε το φράγμα των 107 δολαρίων καταγράφοντας ρεκόρ 8ετίας, παρά την απόφαση για αποδέσμευση ως και 70 εκατ. Βαρελιών από τα αποθέματα των ΗΠΑ κι άλλων χωρών.
Στο μεταξύ συνεδριάζει σήμερα και ο ΟΠΕΚ, που ωστόσο δεν αναμένεται με βάση τους αναλυτές να αναθεωρήσει τη στρατηγική της σταδιακής αύξησης της παραγωγής.
Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, χτες κατέγραψε αύξηση 30% αγγίζοντας ε τα 127 ευρώ/ MWh καθώς η ανησυχία για τους διερχόμενους από την Ουκρανία αγωγούς κτυπά “κόκκινο”. Πάντως σε σχέση με πέρυσι η τιμή του φυσικού αερίου είναι 699% υψηλότερη από πέρσι
Επίσης με οριακή πτώση -0,19% στα 254,94 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τετάρτη 2/3/2022. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 7,3%, το φυσικό αέριο 47,2% τα υδροηλεκτρικά 3,7% οι εισαγωγές 6,8% και οι ανανεώσιμες 31%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 25,572 MWh και οι εισαγωγές στις 13,191 MWh.
Όπως φαίνεται ο ρόλος του λιγνίτη αναβαθμίζεται και βέβαια στη συγκυρία αναδεικνύεται το πόσο σημαντική είναι η δέουσα προσοχή στην απολιγνιτοποίηση, που πάντα θα πρέπει να γίνεται με όρους εθνικούς και όχι για εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων.
Στο “κοκκινο” η αγορά
Το άλλο μέτωπο που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι αυτό της ακρίβειας, που έχει και βαρύ πολιτικό κόστος. Ήδη το στάρι είναι σε επίπεδα ρεκόρ 14ετίας ως προς τη διεθνή τιμή ενώ οι αυξήσεις είναι σωρηδόν τις τελευταίες μέρες τόσο σε είδη διατροφής, όσο και πρώτες ύλες. Ενδεικτικό το τι συμβαίνει στα υλικά οικοδομών όπου με βάση αναφορές της αγοράς και χτες πέρασε άλλο ένα 10% στον σίδηρο.
Δεν είναι λίγοι δε εκείνοι που προβλέπουν το τσουνάμι ακρίβειας να πιέζει πολλούς μικρομεσαίους. Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί και το πολιτικό και το οικονομικό κόστος της κρίσης. Έτσι, δυνατότητα αποπληρωμής του μειωμένου ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περισσότερες δόσεις, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, ο κ. Γεωργιάδης, μετά την υποβολή αιτήματος του προέδρου του ΒΕΑ Παύλου Ραβάνη για επιπλέον μείωση του ποσού επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής σε βιοτεχνίες, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει επιπλέον «κούρεμα», αλλά έχει τεθεί επί τάπητος η αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των κρατικών δανείων που έλαβαν. «Είναι πρωταρχική ανάγκη η πραγματική αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, τόσο μέσω του τραπεζικού συστήματος, όσο και των διαρθρωτικών ταμείων», επισήμανε ο κ. Ραβάνης.
Σημειώνεται από το επιμελητήριο ότι το επιστρεπτέο ποσό που κληθούν να καταβάλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, φτάνει περίπου τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα. Συνολικά, οι επιχειρήσεις έλαβαν 8,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το πλαίσιο που νομοθέτησε η κυβέρνηση και είναι σε ισχύ, όσοι έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές σε οποιονδήποτε από τους 7 κύκλους, υποχρεούνται να επιστρέψουν ένα μέρος τους, που προκύπτει μετά από εκπτώσεις, σε 60 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 30 Ιουνίου 2022 και μετά. Επίσης, παρέχεται πρόσθετη έκπτωση, ύψους 15% σε όσους επιστρέψουν το ποσό που τους αναλογεί εφάπαξ, μέχρι την 31η Μαρτίου 2022.
Ο κ. Ραβάνης επισήμανε ότι, μετά και τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, στην σκιά ενός πολέμου που δεν κατάφερε η διεθνής κοινότητα να αποτρέψει, είναι ακόμη πιο επιτακτική, η ανάγκη για άμεσες και γενναίες αποφάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να προστατευτεί ο παραγωγικός τομέας, από το νέο κύμα ανατιμήσεων και τον πληθωρισμό.
Στη συζήτηση, οι βιοτέχνες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δήλωσαν ότι πλήττονται υπέρογκα από την νέα ενεργειακή κρίση, ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης και έθεσαν αιτήματα όπως:
- Μείωση ποσοστού επιστροφής ή περισσότερες δόσεις στην Επιστρεπτέα προκαταβολή
- Μείωση ή κατάργηση του ΕΤΜΕΑΡ (ειδικό τέλος μείωσης εκπομπής αερίων ρύπων)
- Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για βιοτεχνικές επιχειρήσεις
- Τράπεζα ειδικού σκοπού για τις Μικρομεσαίες
- Μείωση προκαταβολής φόρου
- Κατάργηση συνδρομής στα POS.
- Κλαδικό αίτημα από κομμωτές για απαγόρευση αγοράς των επαγγελματικών προϊόντων στη λιανική αγορά
- Κλαδικό αίτημα από συνεργεία αυτοκινήτων: να επισπευθεί το Ψηφιακό Μητρώο Συνεργείων Επισκευής και Συντήρησης Οχημάτων και χρηματοδότηση του κλάδου, για εκπαίδευση στην Ηλεκτροκίνηση.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr