Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (23/2) το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF), η νέα αύξηση του παγκόσμιου χρέους είναι μειωμένη κατά 10 τρισ. δολάρια, σε σύγκριση με την αύξηση των 33 τρισ. δολαρίων το 2020, όταν οι δαπάνες που σχετίζονται με την πανδημία «εκτοξεύθηκαν» στα ύψη.
Ωστόσο, περισσότερο από το 80% του νέου χρέους του περασμένου έτους προήλθε από τις αναδυόμενες αγορές, όπου το συνολικό χρέος πλησιάζει τα 100 τρισ. δολάρια, ανέφερε το IIF στην ετήσια έκθεσή του για την παρακολούθηση του παγκόσμιου χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι οι αναδυόμενες αγορές, με το «καλημέρα» του 2022, έχουν να αντιμετωπίσουν ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις ανάγκες αναχρηματοδότησης, ακριβώς τη στιγμή που η Federal Reserve ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια μετά από χρόνια χαμηλού κόστους δανεισμού.
«Ενώ ο ρυθμός συσσώρευσης επιβραδύνθηκε το 2021, τα επίπεδα του δημόσιου χρέους των αναδυόμενων αγορών παραμένουν υψηλά», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης του IIF. «Αυτή η επιβράδυνση είναι σύμφωνη με τη συγκράτηση των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού που παρατηρήθηκε τον περασμένο χρόνο. Ωστόσο, από την έναρξη της πανδημίας, ορισμένες κυβερνήσεις φαίνονται να εξαρτώνται περισσότερο από δανεισμό εκτός προϋπολογισμού», πρόσθεσαν, επισημαίνοντας την αύξηση των μη χρηματοοικονομικών επίπεδα εταιρικού χρέους στην Κίνα, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.
Το IIF σημείωσε επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα του πρόσθετου χρέους των αναδυόμενων αγορών ήταν σε τοπικά νομίσματα και το μερίδιό του ήταν το υψηλότερο από το 2003. Αυτό ήρθε, μάλιστα, τη στιγμή που η πανδημία μείωσε την όρεξη των ξένων επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία σε τοπικό νόμισμα -- στο 18%, καθώς η ξένη συμμετοχή στις τοπικές αγορές ομολόγων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Αυτές οι χώρες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικό δανεισμό, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους από το κλονισμένο κλίμα της αγοράς και την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι το παγκόσμιο χρέος «εκτινάχθηκε» στα ύψη το 2020, καθώς οι κυβερνήσεις ξόδεψαν τεράστια ποσά για να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους, να σώσουν τις επιχειρήσεις και να χρηματοδοτήσουν την απασχόληση. Ενώ τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους παραμένουν πολύ υψηλά, η ανάκαμψη των οικονομιών και ο υψηλότερος πληθωρισμός βοήθησαν να βελτιωθεί ελαφρώς η εικόνα το 2021.
Ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε στο 351% το 2021 από το ιστορικό υψηλό πάνω από 360% το 2020, αν και το περσινό ποσοστό είναι περίπου 28 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η έκδοση ESG χρέους σημείωσε «άνθηση», καθώς οι επενδυτές κατευθύνθηκαν σε βιώσιμες αγορές χρέους. Συγκεκριμένα, η έκδοση χρέους με σήμανση ESG ξεπέρασε το ρεκόρ των 1,4 τρισ. δολαρίων, σχεδόν διπλάσιο από το ρυθμό του 2020, αν και με περίπου 3,4 τρισ. δολάρια το ποσοστό του ESG χρέους αντιπροσωπεύει μόλις το 1% του παγκόσμιου χρέους, σύμφωνα με το IIF. Η ζήτηση για προϊόντα ESG αναμένεται να αυξήσει αυτό το μερίδιο. Το IIF βλέπει τη συνολική παγκόσμια έκδοση χρέους ESG να φτάνει τα 1,8 τρισ. δολάρια το 2022 και πιθανώς τα 7,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr