Οι επισημάνσεις της νέας έκθεσης της Moody’s Investors Service έχουν ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένη της στόχευση να αποκτήσει η Ελλάδα «επενδυτική βαθμίδα» έως το 2023. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης «βαθμολογεί» τη χώρα μας με Ba3 και σταθερή προοπτική.
Η έκθεση της Moody's αναφέρει ότι όπως η Γερμανία, έτσι και η Αυστρία (stable Aa1), η Ιταλία (stable Baa3) και η Ελλάδα (stable Baa3) είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες σε διαταραχές στον εφοδιασμό με ρωσική ενέργεια, κυρίως σε φυσικό αέριο.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ιταλία και την Ελλάδα. Και οι δύο χώρες εισάγουν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους (73% και 82% της συνολικής ακαθάριστης εσωτερικής κατανάλωσης ενέργειας, αντίστοιχα). Για την Ελλάδα, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, είναι ορατός ο κίνδυνος η Ιταλία, η Ελλάδα ή η Αυστρία να αντιμετωπίσουν απειλές για την ασφάλεια με ουσιώδη αρνητικό πιστωτικό αντίκτυπο ως εξαιρετικά περιορισμένο, κυρίως λόγω της γεωγραφικής τους θέσης στη νότια και κεντρική Ευρώπη.
Η Moody's εκτιμά επίσης ότι οι χώρες της Βαλτικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ήταν περισσότερο εκτεθειμένες σε πιέσεις στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και της ασφάλειας. Όπως αναφέρει, η Ρωσία παρέχει το 38% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, το 26% του αργού πετρελαίου της και το 46% των στερεών καυσίμων της, όπως ο άνθρακας.
«Ακόμη και μια σχετικά σύντομη μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας, οι οποίες έχουν ήδη εκτοξευθεί», αναφέρει η έκθεση.
Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων θα μπορούσε να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, επιβραδύνοντας τις οικονομίες και ενδεχομένως αυξάνοντας τα επίπεδα χρέους. «Οι αρνητικές επιπτώσεις για τα φορολογικά έσοδα θα επιβαρύνουν επίσης τα δημόσια οικονομικά. Οι πιέσεις θα ενταθούν εάν οι κυβερνήσεις αποφάσιζαν να πάρουν πρόσθετα μέτρα στήριξης, όπως ανώτατα όρια τιμών (κόστος ενέργειας) ή επιδοτήσεις», προσθέτει η Moody's.
«Σε ένα πολύ απίθανο και ακραίο σενάριο, το ξέσπασμα ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να επεκταθεί σε χώρες της ΕΕ που είναι γειτονικές τους», αναφέρει επίσης η Moody's.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr