Να σημειωθεί ότι, αν και καταγράφηκε μια οριακή υποχώρηση της μέσης τιμής ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιανουάριο, και πάλι σε σχέση με πέρυσι είναι τρεις φορές πάνω.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τα όσα ίσχυσαν στο «πακέτο» του Ιανουαρίου, που ανήλθε στα 400 εκατ. ευρώ περίπου. Έτσι, από τα 1,7 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για επιδοτήσεις στο πεντάμηνο Σεπτεμβρίου 2021- Ιανουαρίου 2022, τελικά αναμένεται να πάμε σε έναν λογαριασμό που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του Φεβρουαρίου.
Άρα, με βάση τις προθέσεις για συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών στα ίδια ποσοστά με τον Ιανουάριο, αναμένεται να διατεθούν περίπου 350 – 400 εκατομμύρια ευρώ για τον Φεβρουάριο.
Πηγές χρηματοδότησης και πάλι είναι τα έσοδα πλειστηριασμών για τα αδιάθετα δικαιώματα ρύπων, το ψαλίδισμα του ΕΛΑΠΕ και το Πράσινο Ταμείο που όλα μαζί τροφοδοτούν τον κουμπαρά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, από όπου προέρχονται τα χρήματα για τους λογαριασμούς.
Πάντως και τον Ιανουάριο η Ελλάδα είχε την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή πανευρωπαϊκά για τον μήνα, με το δείκτη να έχει σταματήσει πάνω από το «φράγμα» των 200 ευρώ/MWh για τον μήνα, όπως συνέβη και σε Ιταλία, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία. Να σημειωθεί ότι η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφηκε στις 26 Ιανουαρίου (293,79 ευρώ).
Όσον αφορά στο πλαίσιο επιδοτήσεων στους καταναλωτές φυσικού αερίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το αν και πώς θα γίνει η παρέμβαση. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο το συνολικό ύψος της επιδότησης στο φυσικό αέριο, από το Κράτος και τη ΔΕΠΑ ήταν 40 ευρώ ανά θερμική MWh, με τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, όμως, στα 114 ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr