Ειδικότερα, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους θα έχει ως συνέπεια από την 1η-1-2023 και μετά να πάψουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:
- Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.
- Οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.
- Οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης έχει ως αποτέλεσμα οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα να έχουν αύξηση στο καθαρό εισόδημα, η οποία κυμαίνεται από 22 έως και 676 ευρώ τον χρόνο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Πώς θα λειτουργήσει το bonus system στο Δημόσιο
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λανσάρει εντός του 2022 bonus system σε επιλεγμένους τομείς του Δημοσίου, με ένα πιλοτικό σχήμα χαμηλού κόστους.
Η στοχοθεσία θα είναι ετήσια, η χρονιά μεγάλης εφαρμογής θα είναι ο προϋπολογισμός του 2023 και σε ευρύτερη μορφή το 2024. Ένα μέρος της μεταρρύθμισης θα καλύπτεται από το Ταμείο Ανάπτυξης, όπου υπάρχουν για αυτό τον σκοπό πόροι 10 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, στους τομείς που θα εφαρμόζεται θα υπάρχει ένας βαθμός ευελιξίας, δηλαδή η λογική είναι να έχει κάποιους τομείς που εφαρμόζεται σε μόνιμη βάση, αλλά κάποιους τομείς που συνδέονται με την εκάστοτε κυβερνητική στοχοθεσία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr