Ήδη, βέβαια, η ομάδα των «σκληρών» του βορρά έχει στείλει μηνύματα για την ανάγκη περιορισμού των επεκτατικών πολιτικών και της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης. Παράλληλα βέβαια έχει αρχίσει και η συζήτηση για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, που αναμένεται να κορυφωθεί την Άνοιξη, με τους νότιους να πιέζουν για χαλάρωση, καθώς μάλιστα ακόμη η πανδημία, αλλά και η ενεργειακή κρίση πιέζει οικονομίες, όπως η Ελλάδα.
Ειδικά η χώρα με το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο ανοικτό, λόγω των ανατιμήσεων και της ενεργειακής ακρίβειας, αλλά και των επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημίας, αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα συμβεί στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας.
Ήδη στο σχετικό κείμενο για την συνεδρίαση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα του Υπουργείο Οικονομικών τίθενται τα καυτά ζητήματα. «Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει θεματική συζήτηση σχετικά με τη φερεγγυότητα του επιχειρηματικού τομέα και πιθανά μέτρα διευκόλυνσης της αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της ανάκαμψης μετά την υγειονομική κρίση. Επιπλέον, θα εξεταστεί το σχέδιο σύστασης σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2022.Τέλος, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Eurogroup στην επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης, θα συζητηθούν το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και οι ρυθμίσεις για τη χρηματοδοτική συνδρομή και τη μεταπρογραμματική εποπτεία» σημειώνεται σχετικά.
Είναι προφανές ότι όλα αυτά αποτελούν τα βασικά μέτωπα της χώρας την ώρα που αναζητά τον οδικό χάρτη εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία, την προώθηση του ετήσιου προγράμματος δανεισμού, αλλά και να διαμορφώσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023 και ώς το 2060.
Υπενθυμίζεται ότι με την πανδημία να δείχνει τα «δόντια» της ακόμη, η Ελλάδα είναι από τις πλέον «ευαίσθητες» περιπτώσεις με χρέος άνω του 200% του ΑΕΠ και με πρωτογενές έλλειμμα καρφωμένο στο 7,2% του ΑΕΠ, στα δύο χρόνια της πανδημίας.
Κι αυτό την ώρα που η Έκθεση αξιολόγησης της Fitch επισημαίνει τα ζητήματα των δημοσιονομικών ισορροπιών τονίζοντας ότι παρά την ισχυρή ανάκαμψη, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, αν και θα υποχωρήσει- λόγω της άρσης των μέτρων στήριξης- θα διατηρηθεί στα όρια του 3% (2,9%), όταν το υπουργείο Οικονομικών στο Μεσοπρόθεσμο έχει ενσωματώσει πρόβλεψη για μόλις 0,4%.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr