Ουσιαστικά, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για το «ενεργειακό πακέτο» ύψους 400 εκατ. ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο, το νέο πακέτο περιλαμβάνει την επέκταση της δυνατότητας για ένταξη κι άλλων επιχειρήσεων στο καθεστώς αναστολών για τους εργαζομένους τους με το επίδομα των 534 ευρώ.
Ωστόσο, την ίδια ώρα η αγορά πιέζει για μεγαλύτερες ενισχύσεις. Η κυβέρνηση σε αυτό επιλέγεια εναλλακτικές λύσεις: Προωθεί την επίσπευση της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού στα περίπου 700 ευρώ το 2022, από 663 ευρώ, ενώ έρχεται την επόμενη εβδομάδα και η αλλαγή των όρων για τις άδειες ειδικού σκοπού. Επίσης, προωθεί μειώσεις φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ.
Υπό το «δημοσιονομικό» φόβο
Να σημειωθεί ότι και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, έσπευσε να θέσει και το θέμα της ανάγκης για δημοσιονομική ισορροπία ώστε να δώσει το στίγμα ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και προσεκτικές. Αυτό ουσιαστικά βάζει «κόφτες» σε κλάδους που αν και δεν πλήττονται άμεσα (όπως πχ οι έμποροι), βλέπουν τους τζίρους τους να εξανεμίζονται, και ζητούν ζητώντας γενναία μέτρα στήριξης
Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι θεσμοί έχουν κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» τονίζοντας την ανάγκη για «συνετή δημοσιονομική πολιτική» και σταδιακό «μάζεμα των δαπανών».
Αναστολές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, (όπως κι έγινε τελικά σήμερα) ότι για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που επλήγησαν από το νέο κύμα του Covid σε πρώτη φάση, θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής.
«Είναι μία σημαντική παρέμβαση που θα βοηθήσει την εστίαση αυτή τη στιγμή» και την προστασία των θέσεων εργασίας ανέφερε. «Δεν θα θέλαμε άνθρωποι αυτή τη στιγμή, εργαζόμενοι στην εστίαση να χάσουν τη δουλειά τους επειδή κάποια επιχείρηση πιέζεται προσωρινά. Και τονίζω το προσωρινά διότι ειδικά η εστίαση βοηθήθηκε πάρα πολύ από το κράτος με σημαντικότατα ποσά Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με κάλυψη των ενοικίων, μετάθεση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Και η εστίαση, για να είμαστε δίκαιοι, μέχρι να μας χτυπήσει το κύμα της Όμικρον πήγαινε -και πιστεύω και θα πάει και στη συνέχεια- πάρα πολύ καλά. Άρα τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να δώσουμε ένα πρόσθετο δίχτυ ασφάλειας σε αυτές τις εβδομάδες -ελπίζουμε ότι θα είναι εβδομάδες- μέχρι να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε πλήρη λειτουργία και να απομακρύνουμε και τους λίγους περιορισμούς οι οποίοι όμως δεν είναι για την εστίαση και για τον πολιτισμό αμελητέοι.»
Οι μισθοί
Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την επίσπευση της διαδικασίας και του χρόνου ισχύος της δεύτερης δόσης αυξήσεων εντός του 2022, ώστε ο νέος μισθός να ισχύσει από 1η Μαΐου και όχι από τον Ιούλιο. Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο ύψος του ποσοστού αλλά χαρακτήρισε την δεύτερη δόση της αύξησης ως «σημαντική και πολύ μεγαλύτερη» από την αύξηση του 2% που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022.
Το ποσό της αύξησης θα εξαρτηθεί από την πορεία των τιμών και από την πορεία του ΑΕΠ, κατά το οποίο προηγούμενο έτος η ανάκαμψη διαμορφώθηκε κοντά στο 8% και το 2022 εκτιμάται να ανέλθει στο 4,5-5%.
Μείωση φόρων
Να σημειωθεί ότι και χτες ο Πρωθυπουργός εστίασε στη μείωση φόρων και της συνδεόμενη, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αύξηση των εισοδημάτων. «Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών. Εκτιμούμε ότι για τους πιο πολλούς συμπολίτες μας θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Για κάποιους, επειδή υπάρχει μια σύνδεση πια -δίκαιη και σωστή- με τις αντικειμενικές αξίες, θα υπάρχει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ. Ειδικά για κάποιες πολύ ακριβές περιοχές ή σε κάποια πολύ τουριστικά νησιά.
Από εκεί και πέρα, έχουμε ακόμα εκκρεμότητες ως προς τη μείωση της φορολογίας. Θα ήθελα να ανατρέξετε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Θα διαπιστώσετε ότι το 80% των μειώσεων φόρων για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί έχουν ήδη υλοποιηθεί. Αλλά μένει ακόμα ένα κομμάτι το οποίο θα έχει και αυτό, εκτιμώ, υλοποιηθεί πριν τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στο τέλος της τετραετίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, κ. Χατζηνικολάου, είναι να μην έχουμε από τον Ιανουάριο φαινόμενα εκτροχιασμού της δημοσιονομικής μας πολιτικής.
Έχουμε να κάνουμε μια σημαντική προσαρμογή το 2022, δεν θα υπήρχαν πάντα οι εποχές όπου θα μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά ελλείμματα. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε παρέμβαση θέτει σε αμφισβήτηση τους στόχους των εσόδων θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε» τόνισε. Αναφορικά, δε, με την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, τόνισε: «Μια τέτοια παρέμβαση, εάν την επέλεγε η Ελληνική Κυβέρνηση τελικά, θα έπρεπε να ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι η μείωση του ΦΠΑ θα έφτανε τελικά στον καταναλωτή και δεν θα χανόταν μέσα στην αξιακή αλυσίδα.
Δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μας να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μέτρο διότι ακόμα είμαστε Ιανουάριο, καλά-καλά δεν έχει κλείσει ο Ιανουάριος, πρέπει να έχουμε μια εικόνα για την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr