«Σαν υπουργείο Οικονομικών θα τρέξουμε το επόμενο διάστημα και άλλα σενάρια με δυσμενέστερη εξέλιξη του προϋπολογισμού ώστε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι καλύπτουμε και αυτές τις περιπτώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά χτες μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ειδικότερα σε σχέση με την ενεργειακή κρίση τόνισε ότι: «Τα δικά μας σενάρια είναι με βάση της εκτιμήσεις της ΕΚΤ είναι ότι θα υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση της αύξησης του κόστους το δεύτερο τρίμηνο του ’22 και σε κάποια προϊόντα μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του ’22. Βεβαίως οι μεταβολές οι οποίες υφίστανται στο ενεργειακό κόστος οφείλονται και σε εξωγενείς παράγοντες όχι μόνο σε ότι αφορά την Ελλάδα αλλά εξωγενείς και σε ότι αφορούν την Ευρώπη, και σε γεωπολιτικές εντάσεις και σε στοιχεία που είναι αστάθμητοι παράγοντες αλλά αυτό είναι το βασικό μας σενάριο».
Να σημειωθεί ότι το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία που δημοσιοποίησε το Δεκέμβριο προέβλεψε ανάπτυξη για το 2022 στο 4%. Ωστόσο, περιέγραψε και ένα δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία προειδοποιώντας πως αν υπάρξει έξαρση του υγειονομικού προβλήματος ή εμπόδια στην ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας, η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,5%.
Επίσης το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεσή του για το τρίτο τρίμηνο του έτους εστίαζε στις μεγάλες αβεβαιότητες της συγκυρίας.
«Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και, κυρίως, οι αδυναμίες στο σύστημα υγείας σε υποδομές και προσωπικό που έχουν οδηγήσει σε διπλάσια θνησιμότητα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυξάνουν την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας και την επίπτωσή της στην οικονομική δραστηριότητα» ανέφερε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι εάν τα πράγματα δεν πάνε κατ΄ ευχήν ο διπλός στόχος για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αλλά και της εξόδου από την εποπτεία θα δοκιμαστεί.
«Η χώρα δανείζεται ενώ έχει το υψηλότερο χρέος, ενώ δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα και ενώ είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αυτό το συνδυασμό δεν τον έχει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη και παράλληλα φαίνεται ότι η τάση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ το 2022 θα είναι περιοριστική άρα θα μειωθεί η ρευστότητα και πιθανότατα θα αυξηθεί και το κόστος δανεισμού αυτά όλα μια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να τα συνεκτιμά» σημείωσε χτες ο κ. Σταϊκούρας στο Παραπολτικά FM. «Άρα ενισχυμένη εποπτεία, εκτιμούμε ότι θα βγούμε το 2022. Η επιστολή που απέστειλα προχθές προς τον κ. Τζεντιλόνι είναι για ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο ΄22 δηλαδή για επέκταση για ένα ακόμα εξάμηνο, έχουμε και δύο δόσεις να πάρουμε από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αυτές εκτιμούμε ότι θα γίνουν το 2022. Σε ότι αφορά την επενδυτική βαθμίδα αυτή προϋποθέτει δημοσιονομική σταθερότητα, μείωση ακόμα μεγαλύτερη των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσουμε κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Αισιοδοξώ στο βασικό σενάριο ότι δεν έχουμε αναταράξεις πανευρωπαϊκά, ότι θα αναβαθμιστεί η χώρα το 2022. Ο στόχος που είχαμε θέσει ήταν για το 2023 μακάρι να τα καταφέρουμε νωρίτερα» κατέληξε χτες χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr