Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση είναι τα κριτήρια που θα μπουν να διαμορφώνουν τέτοια «περίμετρο», που θα επιτρέπει στα περισσότερα νοικοκυριά, (γύρω στο 70%) να λάβουν επιδότηση για τους λογαριασμούς τους το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Και βέβαια ο όλος σχεδιασμός που ήδη υλοποιείται (πχ. αναστολή μέχρι την άνοιξη των τελών χρήση δικτύου φυσικού αερίου), παραπέμπει σε αποκλιμάκωση των τιμών μετά το πρώτο τετράμηνο του 2022.
Στο μεταξύ όπως είπε χτες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας την Πέμπτη (23/12) στον ΣΚΑΪ η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά το θέμα των αυξήσεων στον τομέα της ενέργειας ότι «το κράτος έχει ''ρίξει'' 1 δισ. ευρώ για να απορροφήσει τις αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας, ένας τεράστιος αριθμός». Τα 700 εκατ. ευρώ προέρχονται, όπως είπε, από το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης, ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ από την ΔΕΗ και άλλους παρόχους.
«Μετά και τις επιδοτήσεις του κράτους, ένα νοικοκυριό για ένα 4μηνιαίο λογαριασμό της ΔΕΗ, έρχεται και πληρώνει περίπου 50 ευρώ παραπάνω σε μια κατανάλωση ενέργειας της τάξης των 300 ευρώ το 4μηνο», ανέφερε. Σε ερώτηση για περαιτέρω ενίσχυση της επιδότηση απάντησε πως είναι μια μεγάλη κουβέντα και θα ανακοινωθούν μέτρα. Σημείωσε δε ότι δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη η Ευρώπη στο ράλι των τιμών ενέργειας και πρέπει να παρέμβει με θέσπιση μέτρων.
Επιπλέον σημείωσε ότι η πίστωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου θα αφορά έκπτωση 15% για τον Οκτώβριο-Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο ενώ εξήγησε ότι ήδη τυπώνονται λογαριασμοί με εκπτώσεις. Η έκπτωση στην μεγαβατώρα φτάνει στο 50-55% δήλωσε επίσης,και προσεγγίζει την τιμή της μεγαβατώρας που είχε την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ο Πούτιν
Να σημειωθεί ότι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν, Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι «άδικο» να κατηγορείται η Μόσχα για την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού «η Gazprom εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της» για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Η Gazprom όφειλε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια πριν προχωρήσει σε προμήθεια αερίου στην spot αγορά και οι χώρες που έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια – όπως η Γερμανία – τώρα διαθέτουν φυσικό αέριο σε πολύ χαμηλότερες τιμές και μπορούν ακόμη και να μεταπωλήσουν αέριο σε γειτονικές τους χώρες με κέρδος, δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου. Η Ευρώπη δημιούργησε τα δικά της προβλήματα με το φυσικό αέριο και αυτή πρέπει να τα επιλύσει, είπε προσθέτοντας ότι υποψιάζεται ότι κάποια ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου μεταπωλήθηκε τελικά στην Ουκρανία.
Οι επιχειρήσεις
Στο φόντο πάντως του «γεωπολιτικού» πόκερ καταναλωτές, μεταποιητές, βιομηχανία και αγρότες αγωνιούν για το εάν η κυβέρνηση θα στηρίξει με νέο πακέτο τις επιχειρήσεις. Ο κ. Σκρέκας, χτες στον ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι πρώτα πρέπει να ληφθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού, γιατί αλλιώς τόνισε πως «είναι παράνομες κρατικές ενισχύσεις τις οποίες αν δώσουμε θα πρέπει στη συνέχεια να τις ανακτήσουμε και μάλιστα με τόκο».
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, συζητώντας με την Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager του Fortune Greece, στο πλαίσιο της 7ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών στάθηκε στον κομβικό ρόλο που παίζει η ενέργεια για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων
Εν τω μεταξύ, μόνιμη παρέμβαση για την ακριβή ενέργεια καθώς «θα πηγαίνει πάνω – κάτω για χρόνια», προανήγγειλε με δηλώσεις ρουο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης Στόχος του μόνιμου μηχανισμού θα είναι σε περίπτωση που παρατηρείται απότομη αύξηση των τιμών στην ενέργεια, αυτόματα να υπάρχουν παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα.
Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι στο φυσικό αέριο γίνονται παρεμβάσεις με έκπτωση αλλά και μέσω του επιδόματος θέρμανσης, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι η ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια που μεταφέρεται και στα υπόλοιπα προϊόντα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr