Βέβαια με δεδομένο ότι η χώρα θα πρέπει, σταδιακά, να μπει και πάλι στον «ορθό κι ενάρετο δημοσιονομικό» δρόμο με περιορισμό των «θηριωδών» ελλειμμάτων που έφερε η πανδημία, οι όποιες ανακοινώσεις θα τεθούν στη βάσανο των δημοσιονομιών ισορροπιών. Ήδη, βέβαια το έλλειμμα νε ξεπερνά το7% του ΑΕΠ κι από την ΕΕ έχουν τεθεί οι παρατηρήσεις για τις σχετικές πολιτικές προσαρμογής καθώς η χώρα παράλληλα έχει και το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη.
Πάντως η πρόθεση της κυβέρνησης, είναι εκπεφρασμένη για την ενίσχυση του πακέτου «ανάσχεσης» της ακρίβειας. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο προϊδέασε, μεταξύ άλλων, για διπλασιασμό της έκπτωσης στο φυσικό αέριο, ενώ χτες έγιναν και οι σχετικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Να σημειωθεί ότι, πέρα από τις κινήσεις επιδοτήσεων, με κριτήρια βέβαια, αυτή τη φορά στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης μπαίνει και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει ένα σύστημα βάσει του οποίου οι χώρες της ΕΕ θα προμηθεύονται από κοινού αέριο προκειμένου να διαμορφωθούν στρατηγικά αποθέματα από αυτό. Μια πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με άλλα κράτη μέλη του Νότου η Ελλάδα.
Η άνοδος των τιμών στο επίκεντρο
Πάντως, το θέμα των τιμών και της πορείας του πληθωρισμού δίνει αναμφισβήτητα τον τόνο καθώς μάλιστα η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 16 Δεκεμβρίου, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, τόσο για την πορεία των επιτοκίων και των επιλογών που θα γίνουν για να αντιμετωπιστεί η πληθωριστική πίεση, όσο και βέβαια γιατί θα ληφθούν αποφάσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά τη λήξη του PEPP (του προγράμματος αγορών ομολόγων), τον Μάρτιο του 2022. Κάτι που «καίει» την Ελλάδα καθώς η πρόσβασή της σε φτηνό χρήμα εξαρτάται από το εάν η ΕΚΤ θα συνεχίσει πολιτικές τόνωσης της ρευστότητας και δε θα ενδώσει σε «σειρήνες» αύξησης επιτοκίων ή κλεισίματος της στόφιγγας.
Οι οίκοι
Πάντως, σε αναλύσεις διεθνών οίκων, το θέμα των επιτοκίων αλλά και του πληθωρισμού κυριαρχεί. Ειδικά για την Ελλάδα πέρα από τα εύσημα για την πορεία της ανάπτυξης αναδεικνύεται ο πληθωρισμός ως βασικό θέμα. Ενδεικτική η τελευταία ανάλυση της Deutsche Bank, που υπολογίζει ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς 8,7% για το σύνολο της εφετινής χρονιάς. Για το 2022 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 4,4% και για το 2023 ρυθμούς 3,8%.
«Είμαστε ολοένα και πιο βέβαιοι ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος είχε κολλήσει αρκετά κάτω από τον στόχο στο 1,25% πριν από την πανδημία, θα αυξηθεί σταδιακά —και με βιώσιμο τρόπο— προς τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα». Όσον αφορά στις πιέσεις στο καλάθι των καταναλωτών προειδοποιεί ότι θα συνεχιστούν με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να σκαρφαλώνει στο 2,8% το 2022. Η Γερμανική τράπεζα πάντως αναφέρει ότι θα περιοριστεί αισθητά στο 1,3% το 2023. Συνολικά στη ζώνη του ευρώ βλέπει τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% την επόμενη χρονιά και στο 1,8% το 2023.
Την ίδια ώρα η ιταλική Unicredit προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 8% για την ελληνική οικονομία φέτος, αλλά και 3% για την επόμενη χρονιά. Στο μέτωπο του πληθωρισμού οι αναλυτές του ιταλικού οίκου βλέπουν ηπιότερες πιέσεις στη χώρα μας, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 1,2% το 2022 και στο 0,8% την αμέσως επόμενη χρονιά.
Παρατάσεις
Επιπλέον των μέτρων για την στήριξη των νοικοκυριών και των ε σε σχέση με το κόστος ενέργειας, εξετάζεται κι ένα νέος γύρος διευκολύνσεων μια και η πορείαεκτέλεσης του προϋπολογισμού και ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης δημιουργούν τα σχετικά περιθώρια για πρόσθετες παρεμβάσεις χωρίς να διαταράσσονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, η οποία ξεκινάει σήμερα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέες παρεμβάσεις που αφορούν τα χρέη της πανδημίας, την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής και το μέτρο των παγίων δαπανώ.
Ειδικότερα εξ αιτίας του κινδύνου να μείνουν αδιάθετα στα χέρια επιχειρήσεων πιστωτικά σημειώματα αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ με τα οποία μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να παρατείνει το πρόγραμμα των παγίων δαπανών για ένα τρίμηνο έως τον Μάρτιο 2022. Με βάση το ισχύον καθεστώς η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31 Δεκεμβρίου 2021 και τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.
Σε σχέση με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, για την οποία σημειωτέον
- δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας,
- δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων με τη ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις τήρησαν τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας
- δεν έχει ακόμα ξεκινήσει από την ΑΑΔΕ η διαδικασία εκκαθάρισης των ποσών που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες
εξετάζεται μια σχετική παράταση των προθεσμιών επιστροφής των σχετικών ποσών. Υπενθυμίζεται ότι η εφάπαξ εξόφληση του κρατικού δανείου με έκπτωση 15% η οποία εκπνέει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν το κρατικό δάνειο σε 60 άτοκες δόσεις πληρώνουν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2022.
Παράλληλα στο τραπέζι έχει τεθεί από την αγορά τρίμηνη παράταση στην προθεσμία έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας. Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον που καταγράφεται για τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων δεν είναι και τόσο ισχυρό, και αρμόδια στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης για ένταξη στη ρύθμιση η οποία λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Σημειώνεται ότι από τους περίπου 830.000 δικαιούχους αίτηση έχουν υποβάλλει μέχρι τώρα περίπου 26.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα αν και αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr