Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος, κος Παναγιώτης Παπάζογλου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό πριν την κεντρική ομιλία του Sir Χριστόφορου Πισσαρίδη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κος Παπάζογλου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια, τονίζοντας ότι η Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη αποτελεί έναν οδηγό για όλα αυτά στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούμε για να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός.
Στη συνέχεια, έπειτα από την ολοκλήρωση της ομιλίας, ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης και ο κος Παπάζογλου συζήτησαν για θέματα που αφορούν την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα, όπως η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για την αναστροφή του brain drain και οι τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η Πολιτεία στα επόμενα χρόνια για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη.
Κατά την τρίτη και τελευταία μέρα του συνεδρίου, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, η κα Κιάρα Κόντη, Associate Partner στο Τμήμα Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης με θέμα την κυκλική οικονομία, το οποίο συντόνισε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, κος Γιώργος Κρεμλής.
Συγκεκριμένα, η κα Κόντη επικεντρώθηκε στην επιχειρηματική πλευρά της κυκλικής οικονομίας, αναφέροντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις είναι η κατανόηση του business case για τη μετάβαση σε ένα κυκλικό \μοντέλο. Η κα Κόντη τόνισε ότι η κυκλική οικονομία είναι άμεσα συνυφασμένη με την αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς, μεταξύ άλλων, βασίζεται σε αρχές που αφορούν τη χρήση ανανεώσιμων φυσικών πόρων (π.χ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και μείωσης των εξωτερικοτήτων του επιχειρηματικού μοντέλου (όπως οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου), καθιστώντας τη σύνδεσή της με τον νέο κλιματικό νόμο σημαντικό στοιχείο επιτυχίας της εθνικής στρατηγικής για την κυκλική οικονομία.
Τέλος, την ίδια ημέρα, ο κος Ηλίας Βυζάς, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Τεχνολογικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συντόνισε συζήτηση για τη σημασία της διασύνδεσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για μία βιώσιμη οικονομία.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Χρήστος Ταραντίλης, Βουλευτής Επικρατείας, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων, Γεώργιος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Βασίλειος Γρηγορίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies και Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και David Horner, Πρόεδρος του American College of Greece.
Ο κος Βυζάς, κατά τη σύντομη εισαγωγή του, τόνισε ότι, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, για να αξιοποιήσουμε τη δυναμική της τεχνολογικής επανάστασης και να δημιουργήσουμε μακροπρόθεσμη αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη γεφύρωση του κενού μεταξύ ακαδημαϊκής έρευνας και επιχειρήσεων.
Η συζήτηση κινήθηκε σε τέσσερις άξονες, και συγκεκριμένα: στην ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας, στην εκπαίδευση με έμφαση σε δεξιότητες που απαντούν στις ανάγκες της αγοράς, στην προστασία και εμπορική αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας , και, τέλος, στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Πολιτεία μέσω του φορολογικού και ρυθμιστικού πλαισίου και της χρηματοδότησης της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr