Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, τα ελληνικά ομόλογα πιθανότατα να παραμείνουν εκτός του συμβατικού προγράμμας αγοράς ομολόγων (APP), μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας (PEPP), το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2022 -και όπως φαίνεται δεν θα παραταθεί- και μέσω του οποίου η κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 35 δισ. ευρώ.
Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η «προσδοκία της Ελλάδας ότι θα γίνει επιλέξιμη για το «κλασσικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) πιθανότατα θα αποδειχθούν μάταιες».
Η «παρηγοριά», όπως χαρακτηριστικά λέει το Bloomberg για τη χώρα μας, θα είναι η μεγαλύτερη ευελιξία που θα δοθεί πιθανότατα στις επανεπενδύσεις των ομολόγων του PEPP. «Το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα μπορούσε να επεκτείνει το διάστημα στο οποίο ρολάρει τα ομόλογα που ωριμάζουν και να έχει περισσότερη ευελιξία στη γεωγραφική κατανομή τέτοιων αγορών, που έγιναν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας PEPP», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg τον Οκτώβριο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, είχε αναφέρει πως η πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο APP ήταν ένα θέμα που θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έχει πιάσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα ακόμη, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν δεν είχαμε την πανδημία, η επενδυτική βαθμίδα θα είχε αποκατασταθεί», είχε πει τότε ο κ. Στουρνάρας.
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις της στη συνάντηση της 16ης Δεκεμβρίου, η οποία θα αποτελέσει ορόσημο για τον καθορισμό των παραμέτρων της αγοράς ομολόγων. Τότε θα εξετάσει τις επόμενες κινήσεις της από τον Μάρτιο και μετά, οπότε λήγει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που είχε στόχο την πανδημία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr