Μάλιστα, η ανάπτυξη το 2021 είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη, που διαμορφώνεται στο 5%. Όπως επισημαίνει αρχικά ο οίκος αξιολόγησης, «η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ισχυρή ανάκαμψη από τη σοβαρή κρίση της Covid-19».
Μεσοπρόθεσμα, η Scope Ratings «βλέπει» ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 1,8% ετησίως την περίοδο 2023-2026, με «μοχλό» τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται κυρίως από την ΕΕ, οι οποίες συνολικά ξεπερνούν τις σωρευτικές ελληνικές δημόσιες επενδύσεις των τελευταίων πέντε ετών.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι μακροπρόθεσμοι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι ηπιότεροι γύρω στο 1% ετησίως.
Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημικής κρίσης και της αύξησης της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης αντιστοιχούν σε εκτιμώμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως του 10,2% του ΑΕΠ φέτος, μετά το 10,1% του 2020. Το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί το 2022 στο 5,2%, σύμφωνα με την Scope, ενώ έως το 2024 θα πέσει κάτω από το ανώτατο όριο του 3% που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μετριαστεί στο 194,5% του ΑΕΠ το 2022, από 206,3% που ανήλθε το 2020, αλλά θα παραμείνει σημαντικά πάνω από τα επίπεδα του 180,5% που ήταν πριν από την κρίση της Covid-19.
Σύμφωνα με την Scope, τα υψηλά επίπεδα του ελληνικού χρέους αφήνουν την κυβέρνηση ευάλωτη σε ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές, καθώς η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει την υποστήριξη έκτακτης ανάγκης που εισήγαγε κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Σε αυτή τη βάση, ένα «κλειδί», όπως χαρακτηρίζει ο οίκος, για τις προοπτικές πιστώσεων της Ελλάδας εξαρτάται από τις επικείμενες αποφάσεις της ΕΚΤ για τη μετάβαση από την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης σε μια μετά-Covid φάση, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η κεντρική τράπεζα θα υποστηρίξει την Ελλάδα μετά τη λήξη του PEPP.
Εάν η ΕΚΤ διατηρήσει την ευελιξία στη διαχείριση του ισολογισμού και κάνει γνωστή τη συνεχή υποστήριξή της στην Ελλάδα, αυτό υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επισημαίνει ο οίκος.
«Το Σεπτέμβριο του 2021, αναβαθμίσαμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα στο ΒΒ+ με σταθερό outlook, κι έτσι είμαστε ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που επαναφέρει την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα», υπενθυμίζει η Scope και προσθέτει:
«Η αξιολόγησή μας για την Ελλάδα θα βασίζεται σε παράγοντες όπως το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ μετά την κρίση, η δημοσιονομική εξυγίανση και η τροχιά του χρέους της Ελλάδας, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και οι μεταρρυθμίσεις που εδραιώνουν τη μακροοικονομική βιωσιμότητα, παράλληλα με την επίλυση των αδυναμιών του τραπεζικού συστήματος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr