Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμένοι, ένα κομμάτι εκ των οποίων έχει κάνει και την τρίτη δόση είναι σχετικά καλά προστατευμένοι από τον ιό και τις μεταλλάξεις. Το πρόβλημά μας είναι οι ανεμβολίαστοι. Συνεπώς τα όποια περιοριστικά μέτρα λαμβάνουμε, πρέπει να είναι αναλογικά του κινδύνου που υπάρχει σε κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Τώρα που μιλάμε έχουμε μέτρα για τους ανεμβολίαστους, δεν έχουμε για τους εμβολιασμένους».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δημοσιονομική δαπάνη την τελευταία διετία ήταν τεράστια. Αλλά οι αποφάσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν όχι μόνο την οικονομία αλλά και τη λογική πίσω από κάθε lockdown. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα lockdown γιατί δεν έχουμε κανένα λόγο να κλείσουμε τους εμβολιασμένους μέσα προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία», πρόσθεσε.
Παράλληλα, επισήμανε πως «τα δύο χρόνια πανδημίας, κόστισαν δημοσιονομικά στη χώρα 40 δισ. ευρώ» και πως «τα lockdown ήταν ένα καλό εργαλείο όταν δεν είχες εμβολιασμό. Ας καλυφθούμε με αυτό το εργαλείο που έχουμε τώρα καθώς το lockdown δεν θα αυξήσει τους εμβολιασμούς».
«Δεν θα επιστραφούν τα 5 δισ. επιστρεπτέων»
Εν συνεχεία ο κ. Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στις επιστρεπτέες προκαταβολές, λέγοντας ότι από μέρα σε μέρα ή από εβδομάδα σε εβδομάδα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία από την ΑΑΔΕ η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.
«Οι επιχειρήσεις ξέρουν περίπου τι πρέπει να γυρίσουν. Μεγάλη δυσκολία στην περίπτωση είναι ότι πρέπει να ελεγχθεί και η ρήτρα της εργασίας, ότι κράτησαν δηλαδή οι επιχειρήσεις τις θέσεις εργασίας και πρέπει να δούμε ότι τηρήθηκε αυτή η ρήτρα. Η εικόνα που έχουμε, είναι ότι οι επιχειρήσεις τήρησαν αυτή τη δέσμευση. Δώσαμε συνολικά 8,3 δισ. ευρώ επιστρεπτέες. Τα 5 δισ. εξ αυτών είναι μη επιστρεπτέα. Μένουν 3,3 δισ., που πρέπει να επιστραφούν σε διάστημα 5 ετών με πάρα πολύ χαμηλό επιτόκια», εξήγησε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις αυξήσεις στην ενέργεια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «θα έρθουν περαιτέρω παρεμβάσεις μετά βεβαιότητας από του χρόνου γιατί έχουμε να θεσμοθετήσουμε ένα μόνιμο μηχανισμό για την ηλεκτρική ενέργεια, οι τιμές της οποίας σύμφωνα με τις προβλέψεις μας θα αυξομειώνονται.
«Έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσουν οι πολύ μεγάλες επενδύσεις που κινητοποιούμε στις ΑΠΕ. Η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες σε ανανεώσιμες πηγές στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου και έχει τη δυνατότητα να γίνει ακόμα και εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας», συμπλήρωσε.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι το μέρισμα που θα δοθεί είναι λίγο, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως το μέρισμα που είχε ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας προερχόταν από την υπερφορολόγηση που είχε επιβάλλει.
«Εμείς σήμερα δεν έχουμε ούτε υπερφορολόγηση ούτε υπερπλεονέσματα όπως το 2018 και το 2019. Έχουμε ένα σημαντικό έλλειμμα λόγω της πανδημίας. Καμία σχέση δηλαδή, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας τότε και τώρα. Να υπενθυμίσω επίσης, πως πριν ακριβώς αρχίσει να δίνει το μέρισμα ο κ. Τσίπρας είχε κόψει το ΕΚΑΣ που αθροιστικά έχει κοστίσει στη συγκεκριμένη ομάδα πάνω από 4 δισ.», κατέληξε στις δηλώσεις του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr