Στη νέα του έκθεση, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η πανδημία προκαλεί αβεβαιότητα και έχει θέσει κάποια εμπόδια στην υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Ακόμη και αυτές που έχουν προχωρήσει όμως θα χρειαστούν χρόνο για να αποδώσουν ουσιαστικούς «καρπούς».
Η Moody's αξιολογεί σήμερα τη χώρα μας με Ba3 και σταθερές προοπτικές, δηλαδή ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους. Η αξιολόγηση στηρίζεται σε τέσσερις παράγοντες: ισχύς της οικονομίας, ισχύς των θεσμών και της διακυβέρνησης, δημοσιονομική ισχύς και επίπεδο ρίσκου.
Οι αναλυτές του οίκου αναγνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η χώρα παρουσιάζει καλές επιδόσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ενισχύσουν επενδύσεις και ανάπτυξη, η ταχεία μείωση του δείκτη χρέους και η ομαλοποίηση του τραπεζικού κλάδου, αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που θα «σημάνουν» την αναβάθμιση από το τρέχον Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Επιπλέον, σημειώνει ότι παρόλο που το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο με διαφορά στη ζώνη του ευρώ, είναι διαχειρίσιμο χάρη στο ευνοϊκό προφίλ του, το χαμηλό κόστος δανεισμού, αλλά και τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζει ακόμη ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας, ενώ περιμένει την εισροή μεγάλων κοινοτικών κονδυλίων, που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.
Η Moody’s εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας ανάπτυξη 6,1% φέτος και 4,3% το 2022, με τον αντίκτυπο carry-over effects και την ενίσχυση των επενδύσεων χάρη στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική.
Όσο για τον πληθωρισμό, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 2,9% φέτος και στο 0,8% το 2022. Το χρέος προβλέπεται στο 198,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 191,4% το 2022, με πρωτογενές έλλειμμα στο 6,9% για φέτος και στο 1,2% για το 2022.
Γιατί δεν αναβάθμισε την Ελλάδα
Σύμφωνα με τη Moody’s, κύριος παράγοντας της μη αναβάθμισης της Ελλάδας φαίνεται να είναι η αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία.
Οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι το αξιόχρεο της χώρας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις φέρει απτά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και τη βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης.
Παράλληλα, θυμίζουν τις επιτυχημένες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές φέτος και προειδοποιούν ότι ο τερματισμός του PEPP τον ερχόμενο Μάρτιο θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση τα ελληνικά ομόλογα.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα οδηγηθεί σε παράταση, αφού η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πανδημίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr