«Στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στην Βουλή σε λίγες ημέρες η εκτίμηση για την ανάπτυξη θα είναι κοντά στο ποσοστό των εκτιμήσεων της ΕΕ», είπε στον ΑΝΤ1 ο Χρήστος Σταϊκούρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Προϋπολογισμός του 2022 θα προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 7% του ΑΕΠ.
Όπως είπε ο Υπ. Οικονομικών, οι προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν καλές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και μείωση της ανεργίας, ενώ, όπως τόνισε, «σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα στοιχεία είναι καλύτερα για την ελληνική οικονομία, σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, όχι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι όσο αλλού».
«Αυτήν την στιγμή ο πληθωρισμός της τάξης του 3,4% στην Ελλάδα, δηλαδή η αύξηση στα προϊόντα κατά 3,4% σε σχέση με το ίδιο περσινό διάστημα, είναι υψηλή. Είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, αλλά είναι υψηλό και είναι πρόβλημα. Στην Ελλάδα, το διαθέσιμο εισόδημα στο γ΄ τρίμηνο του 2021 είναι 7,1%, άρα περισσεύουν χρήματα στον πολίτη, λόγω μιας σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας και του κορονοϊού, περισσότερα από αυτήν την αύξηση στις τιμές. Έχουν ληφθεί ήδη μέτρα, αλλά παίρνουμε και άλλα μέτρα στήριξης, ύψους πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο Υπ. Οικονομικών.
«Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξάνονται διαρκώς επί μια διετία και χωρίς να υπάρχει μείωση της κατανάλωσης, δείγμα ότι έχουμε δώσει χρήματα στην κοινωνία και ότι ένα τμήμα της κοινωνίας αποταμιεύει και ότι παράλληλα άλλο κομμάτι καταναλώνει όπως παλιά», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Να σημειωθεί ότι όπως είπε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στον ΑΝΤ1 το πρωί της Κυριακής «πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να υπάρχει κοινωνικό μέρισμα της ανάπτυξης στους εργαζόμενους, για όσα έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρουμε την οικονομική κρίση και τι πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια και ό,τι χρειάζονται στήριξη. Θα είναι μια δίκαιη απόφαση», επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Σε ότι αφορά την συζήτηση για το ύψος της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως «η δέσμευση μας ήταν το 2021 θα δοθεί αύξηση διπλάσια της ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είχαμε ύφεση 8% του ΑΕΠ, αλλά υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού. Σε ότι αφορά την νέα αύξηση, ταμείο θα κάνουμε στο τέλος του χρόνου, καθώς ακόμη δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για την πορεία της οικονομίας. Με βάση νόμο που ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνουν οι εισηγήσεις και ο Υπουργός Εργασίας θα προτείνει το ύψος της αύξησης στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα πάρει την τελική απόφαση».
Η πορεία τουρισμού - εξαγωγών
Κομβικό σημείο σε όλη αυτήν την πορεία είναι αναμφισβήτητα η πορεία του τουρισμού αλλά και των εξαγωγών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι «πλησιάζουμε τα 12 δις ευρώ τουριστικά έσοδα» φέτος.
«Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι επαγγελματίες, οι ξενοδόχοι, οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με το εμπόριο, τη μεταποίηση σε τουριστικές περιοχές, όλα τα επαγγέλματα και όλες οι ελληνικές οικογένειες που ασχολούνται με τον τουρισμό, είτε ως πρώτη ασχολία είτε ως δεύτερη ασχολία στην οικογενειακή επιχείρηση, έκαναν και κάναμε όλοι μαζί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που συνεχίζεται το φθινόπωρο, όπως βλέπετε, αλλά και το χειμώνα. Είμαστε στον Νοέμβριο και ο Τουρισμός ακόμα προσθέτει στο ΑΕΠ της χώρας και φυσικά, οι συμφωνίες που ήδη υπογράφουμε και αφορούν το 2022 είναι πολύ ενθαρρυντικές» τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο Σεπτέμβριο η αξία των ελληνικών εξαγωγών σημείωσε νέα μεγάλη άνοδο, κατά 43,2%, αναδεικνύοντας την κομβική θέση της εξωστρέφειας στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται για ποσοστό ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όλα δείχνουν πως, εκτός απροόπτου, οδεύουμε προς ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας στο τέλος της φετινής χρονιάς. Την ίδια ώρα, πηγή μόνιμου προβληματισμού προκαλεί η διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 27,8%, το οποίο διαμορφώθηκε σε 2,11 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021.
Καταλυτικό ρόλο στη νέα μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών έπαιξαν όλοι οι κλάδοι ανεξαιρέτως. Πιο συγκεκριμένα, τη σημαντικότερη ποσοστιαία αύξηση για το Σεπτέμβριο του 2021 καταγράφουν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών-Καυσίμων (+127,9%), των Βιομηχανικών (+41,2%), των Χημικών (+7,9%), των Τροφίμων (+13,4%), των Μηχανημάτων (+22,7%) και των Διαφόρων Βιομηχανικών (+36,2%). Σημαντική αύξηση εμφανίζουν και οι μικρότερες σε αξία εξαγωγές στις Πρώτες Ύλες (+32,9%), στα Ποτά και Καπνός (+7%), στα Λάδια (+60,9%) και στα χαμηλής σε αξία εξαγωγών Εμπιστευτικά Προϊόντα (+47,2%).Στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 25,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και διαμορφώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σε 45,34 δισ. ευρώ έναντι 36,19 δισ. ευρώ πέρυσι. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση των εισαγωγών ήταν στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 18,1%.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr