Ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε επίσης ότι η προκαταβολή αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους στις 10 Δεκεμβρίου.
Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός επεσήμανε ότι το 2022 θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει μια πρόσθετη αύξηση πέραν του 2% που έχει δοθεί από 1/1/2022.
«Το 2022 θα έχουμε καλύψει όλη την απώλεια του 2020»
Όπως είπε επίσης, το 2021 αναμένει ανάκαμψη υψηλότερη από 6,1% και σημείωσε ότι στις αρχές του 2022 θα έχουμε καλύψει όλη την απώλεια του 2020.
Ακόμα παραδέχθηκε ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολες καταστάσεις, την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, για τις οποίες πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Σε ερώτηση για πιθανό lockdown τα Χριστούγεννα λόγω της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο». Πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει χτίσει ικανά ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε προβλημάτων, ακόμη και της ανόδου του κόστους δανεισμού που παρατηρείται τις τελευταίες 10 ημέρες.
Απέκλεισε, παράλληλα, κάθε σκέψη για αναβολή στην επιστροφή των ποσών των επιστρεπτέων προκαταβολών για τον Ιούνιο, αλλά δήλωσε ότι «εξετάζουμε εάν πρέπει να επεκταθεί για λίγο το 2022» ο συμψηφισμός για τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
«Στόχος να ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο»
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η άσκηση της ενσωμάτωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στη φορολόγηση και θα ακολουθήσουν οι αλλαγές των συντελεστών, λέγοντας πως «δεν θέλουμε ούτε 1 ευρώ παραπάνω στα δημοσιονομικά έσοδα και οι περισσότεροι πολίτες θα πληρώσουν ακόμη χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ». Είπε, εξάλλου, πως στόχος είναι να ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο και, επίσης, όσο το δυνατόν νωρίτερα και οι φορολογικές δηλώσεις.
Τέλος, απέδωσε στον διπλό έλεγχο που διεξάγεται με το υπουργείο Υποδομών τις ορισμένες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, διότι, όπως είπε, καταγράφηκαν παρατυπίες σε γεωγραφικές περιοχές της χώρας και κυρίως στην Αττική και στην Πελοπόννησο. Έφερε ως παράδειγμα, Δήμο στον οποίο καταστράφηκαν 6 σπίτια και υποβλήθηκαν 532 αιτήσεις για αποζημίωση, ενώ σε άλλον υποβλήθηκαν 1.541 αιτήσεις για 145 κατεστραμμένα σπίτια. Παράλληλα, σπίτι δηλωμένο στην Κόρινθο, μετά δηλώθηκε στον Πύργο και ξανά στην Κόρινθο, ενώ αγρόκτημα έγινε σπίτι και μετά πάλι αγρόκτημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr