Πιο συγκεκριμένα τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν 1,8 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαΐου, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με σκοπό την μείωση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.
Βασικός λόγος αυτής της απόφασης αποτελεί η δέσμευση του κράτους προς τους θεσμούς να ελαχιστοποιήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους. Στην προσπάθεια, λοιπόν, εξόδου τον Ιούνιο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δώσει λύση σε αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα, με τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων χρεών σε τόσο μεγάλο βαθμό που θα έχει μείνει μόνο ένα 0,2% του ΑΕΠ.
Αυτή τη στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου ανέρχονται στο ποσό 1,8 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων το ποσό φθάνει τα 2,129 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως στα τέλη Δεκεμβρίου, έπειτα από προσπάθειες του ΥΠΟΙΚ, το ποσό είχε πέσει στα 1,228 δισ. ευρώ, ωστόσο, με τη πανδημία το ποσό ανέβηκε και πάλι.
Μάλιστα στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού αναφέρεται ότι "τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, δημιούργησαν καθυστερήσεις στους φορείς στην προσπάθεια αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά την περίοδο της πανδημίας".
Την ίδια στιγμή, τα «καμπανάκια» επιμένουν από το εξωτερικό, με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, να ζητάει από την Αθήνα να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες στον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στο πεδίο των ΟΤΑ, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους ανήλθαν τον μήνα Ιούλιο στο ποσό των 153 εκατ. ευρώ και αφαιρουμένων των προσαρμογών (net) σε 107 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό τον Ιούλιο του 2020 ήταν 252 εκατ. ευρώ, παρουσίασε δηλαδή μείωση της τάξης του 40%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr