Στο Eurogroup της Δευτέρας (4/10) θα υπάρξει συζήτηση για την ενεργειακή κρίση και φυσικά τα δημοσιονομικά περιθώρια των κρατών για να την αντιμετωπίσουν.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να παρουσιάσει το ελληνικό σχέδιο, το οποίο ασφαλώς στηρίζεται στην αναθεωρημένη προς το καλύτερο πρόβλεψη για ανάκαμψη στον Προϋπολογισμό.
Το σκεπτικό της κυβέρνησης περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:
-Την επιδότηση φυσικού αερίου, με το σχέδιο να προσομοιάζει σε αυτό που θα εφαρμοστεί στην ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να είναι οριζόντιο.
Θα αφορά φυσικά πρόσωπα με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
- Για το επίδομα θέρμανσης, η πρώτη αύξηση από τα 80 στα 100 εκατ. ευρώ, η οποία και εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, συνεπάγεται καταβολή περισσότερων χρημάτων.
Τώρα, σχεδιάζεται μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσό του επιδόματος, του συνολικού κονδυλιού με τα κριτήρια να αλλάζουν έτσι ώστε να αφορά περισσότερους πολίτες.
Στόχος είναι το 85% των νοικοκυριών της επικράτειας να επιδοτηθεί για θέματα ενέργειας.
Για τα παραπάνω μίλησε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.
Όπως τόνισε αυτήν τη στιγμή μαίνεται μια τεράστια διεθνή ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές του φυσικού αερίου και έχει αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα έχει προκαλέσει και τεράστια αύξηση στην ηλεκτρική ενέργεια.
"Οι τιμές πώλησης δεν είναι τιμές που προσδιορίζονται από την κάθε κυβέρνηση. Είναι προϊόντα, των οποίων οι τιμές πώλησης προσδιορίζονται στα διεθνή χρηματιστήρια. Γι αυτό και με άμεσα αντανακλαστικά η ελληνική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που πήρε μέτρα ώστε να στηριχθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου για μια μέση οικογένεια, που δεν ξεπερνά τις 600 κιλοβατόρες τον μήνα, η αύξηση να μην ξεπερνά τα 2 με 3 ευρώ” τόνισε ο υπουργός σημειώνοντας: “δεν θα αφήσουμε τους Έλληνες καταναλωτές και τα νοικοκυριά απροστάτευτα”.
“Με νομοθετική διάταξη ιδρύουμε Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου θα εισρεύσουν φέτος τουλάχιστον 200.000.000 από τις δημοπρασίες των ρύπων, ενώ εφόσον χρειαστεί είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και με επιπλέον έσοδα, είτε από άλλα περιβαλλοντικά τέλη, είτε από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να χρειαστεί να επέμβουμε εκ νέου. Και μετά τον Δεκέμβριο αν δούμε ότι αυτό το εξαιρετικό φαινόμενο συνεχίζεται, θα είμαστε παρόντες” πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.
Παράλληλα έκανε γνωστό ότι η επιδότηση του κράτους αφορά όλους τους παρόχους, όχι μόνο τη ΔΕΗ, αλλά και τους ιδιώτες παρόχους. Εξήγησε δε ότι με την κρατική επιδότηση η επιβάρυνση του καταναλωτή στο ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι μικρότερη από την αύξηση της κιλοβατόρας.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, είπε ότι δεν επιτρέπεται μια κρατική επιδότηση γιατί νοθεύει τον ανταγωνισμό. “Έχουμε σχεδιάσει πιο μακροπρόθεσμα αλλά μόνιμα μέτρα, όπως τη δυνατότητα να εγκαταστήσει ένας καταναλωτής επαγγελματίας ένα φωτοβολταϊκό μέχρι 3 μεγαβάτ και να συμψηφίζει έτσι την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει” εξήγησε.
Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι το επίδομα θέρμανσης το δικαιούνται και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να θερμαίνουν το σπίτι τους. “Παράλληλα, συζητάμε με τους κ. Σταικούρα και Σκυλακάκη μέτρα, εφόσον χρειαστεί, για να στηρίξουμε τους καταναλωτές” τόνισε. Τέλος, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι θα υπάρξει στήριξη στους καταναλωτές το χειμώνα που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr