Έχει σημασία βέβαια να επισημάνουμε πως ο οίκος αξιολόγησης διατηρεί τις ανησυχίες του για το έλλειμμα. Προσθέτει, ωστόσο, πως η βελτιωμένη πορεία του ΑΕΠ βελτιώνει και τη σχέση χρέους/ΑΕΠ.
Η Fitch περιμένει βέβαια αστάθεια στην πορεία της ανάπτυξης στο δεύτερο μισό του έτους, σημειώνοντας πως οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα σε εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και σε εγχώριους κλάδους που είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τα κόστη μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη. Παραμένει βέβαια πάντα και η ασύμμετρη απειλή της πανδημίας, που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πώς θα εξελιχθεί.
Για το 2022 ο οίκος μειώνει, πάντως, την πρόβλεψη για το ελληνικό ΑΕΠ στο 4% από 5,3%, εξαιτίας λιγότερο θετικού carryover από το 2021.
Ακόμα σημειώνεται πως "αν και περιμένουμε ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 3,5% του ΑΕΠ το 2023 θα παραμείνει πολύ πάνω από τη δυνητική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη", υπογραμμίζοντας το σημαντικό ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε ότι αφορά το χρέος η Fitch υπολογίζει ότι έχει κορυφωθεί στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020 αντί της προηγούμενης εκτίμησης ότι αυτό θα γίνει το 2021 στο 207% του ΑΕΠ. Προβλέπει ότι θα αρχίσει να περιορίζεται, στο 196,2% έως το 2023. Σημειώνει πάντως ότι η χώρα διαθέτει ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας, περί το 18% του ΑΕΠ το 2021.
Τέλος η Fitch επισημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφεται σημαντική μείωση στα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται στον τραπεζικό τομέα χάρις στις τιτλοποιήσεις που έγιναν.
Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2022.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr