Σε ό,τι αφορά τα μετεκλογικά σενάρια περί μη αυτοδυναμίας, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι από την πλευρά του κόμματός του, και σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση, ότι δεν υφίστανται περιθώρια συνεννόησης και συνεπώς χαρακτήρισε αυτονόητο ότι θα πάμε σε νέες εκλογές. Πρόσθεσε δε ότι «η αρνητική ψήφος δεν οδηγεί πουθενά».
Αναφορικά με όσα εξήγγειλε κατά την ομιλία του Σαββάτου στο πλαίσιο της 72ης ΔΕΘ, και ειδικότερα την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι φόροι αυτοί θα αντικατασταθούν με ένα τέλος 1% επί της αξίας του ακινήτου, το οποίο θα καταβάλλεται εφάπαξ με την υπογραφή του συμβολαίου.
Παράλληλα, δεσμεύθηκε για πλήρη απαλλαγή από φόρους ή τέλη της πρώτης κατοικίας ενώ δήλωσε «θιασώτης» της μείωσης της φορολογίας και τόνισε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε, αν και σημαντικά για τους πολίτες, είναι περιορισμένης έκτασης σε ό,τι αφορά τα δημόσια έσοδα.
Από την άλλη πλευρά όμως ο Πρωθυπουργός. άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) με την δήλωση του ότι δεν είναι στις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του, ωστόσο «κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να συμβεί σε δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια».
Για το θέμα των ομολόγων, ο κ. Καραμανλής παραδέχτηκε ότι είναι ένα σοβαρό θέμα, και δήλωσε ότι η κυβέρνηση το αποκάλυψε, το έστειλε στη Δικαιοσύνη, έλαβε μέτρα για τις διοικήσεις των Ταμείων και μερίμνησε ώστε να επιστραφούν τα χρήματα στα Ταμεία. Συνεπώς, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει και από εκεί και πέρα, όπως είπε, αναμένουμε από τη Δικαιοσύνη να τιμωρήσει όποιον εμπλέκεται σε αυτήν την υπόθεση.
Για το Ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι το προηγούμενο διάστημα έγινε ο διάλογος και τώρα είναι η ώρα των αλλαγών. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι έχει την πολιτική βούληση να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις και σημείωσε ότι το Ασφαλιστικό είναι βασική προτεραιότητα.
Για τις πυρόπληκτες περιοχές, πέραν των μέτρων που έχουν ληφθεί, διαβεβαίωσε τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα από ότι ήταν πριν και επανέλαβε ότι αυτή η δοκιμασία έγινε αφορμή να αναδειχθεί ένας «νέος πατριωτισμός» των Ελλήνων.
Για το εάν επηρέασαν τη διεθνή εικόνα τις χώρας, οι πυρκαγιές και οι εκτιμήσεις περί ασύμμετρων απειλών, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, όπως αυτό φαίνεται άλλωστε στην ανοδική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια.
Για το βιβλίο της Ιστορίας, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν συμφωνεί με αρκετά σημεία του, τόνισε όμως ότι δεν είναι έργο υπεύθυνης κυβέρνησης να το αποσύρει. Το βιβλίο έχει υποστεί αλλαγές και θα αξιολογηθεί εκ νέου, πρόσθεσε ενώ σε περίπτωση υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, επισήμανε ότι θα ψηφιστεί και η αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση.
Τέλος, ο κ. Καραμανλής απέκρουσε το ενδεχόμενο ήττας της ΝΔ, δηλώνοντας πεπεισμένος για την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ σε ερώτηση για το εάν σκοπεύει να παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε λίγες ημέρες γίνομαι 51 χρόνων. Λίγο νωρίς δεν με σπρώχνεται να βγω στη σύνταξη».
Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι ένα μικρότερο κυβερνητικό σχήμα παραμένει στους στόχους του, ωστόσο πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα του κράτους και της διοίκησης και για αυτό η όποια κίνηση πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά και προσεγμένα βήματα.
Σε ερώτηση εάν σε ενδεχόμενη νέα κυβέρνησή του έχουν θέση νέα πρόσωπα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η ανανέωση είναι καθημερινή πρακτική στην παράταξή του και ότι, από αυτήν την άποψη, βεβαίως έχουν θέση ευκαιρίες για νέα πρόσωπα.
Ερωτηθείς εάν είναι στις προθέσεις του η αλλαγή του εκλογικού νόμου, είπε ότι δεν προχώρησε στην αλλαγή του ισχύοντος από σεβασμό στους θεσμούς, αν και θα μπορούσε, καθώς και λόγω της πεποίθησής του ότι πρέπει να δίνεται η ευκαιρία ένας εκλογικός νόμος να εφαρμόζεται έστω μία φορά.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι «την ώρα που κάποιοι κινδυνολογούσαν», όπως είπε, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ξεκίνησ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr