Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας χτες (14/9) βράδυ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων για τη στήριξη των εισοδημάτων εάν ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβεί το 5,9% φέτος,
Αναλυτικότερα, ερωτηθείς αν οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν περισσότερες φοροελαφρύνσεις σε περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 ξεπεράσει το αναθεωρημένο 5,9% (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%), ο κ. Σταϊκούρας απάντησε: «Είναι πρόδηλο ότι όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, τόσο δημιουργούνται μεσομακροπρόθεσμα δημοσιονομικά περιθώρια για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις (…) Εύχομαι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης να είναι ακόμα υψηλότερος (από το 5,9%), ώστε να έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο, για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική κοινωνία».
Δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, νέα ζευγάρια, αλλά και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να είναι στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης στον νέο αυτό κύκλο παρεμβάσεων που ετοιμάζεται και αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί μαζί με το «λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ κατά τη διαδικασία οριστικοποίησης του νέου προϋπολογισμού.
Εφαλτήριο για μια νέα «δόση» μέτρων αποτελούν, οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων κι αναλυτών, όπως η Moody’s Analytics που ανεβάζουν το πήχη στο 8,2% για το τρέχον έτος και στο 5,1% το 2022.
Τα μέτρα
Αναλυτικά, οι πρόσθετες παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους, η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η περαιτέρω μείωσή τους, κατά 1,1%, όπως και η αναζήτηση μιας φόρμουλας για την παροχή φτηνής στέγης σε νέα ζευγάρια, μέσα από την αξιοποίηση 70.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Ειδικότερα το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, που σήμερα αφορά όσους έχουν συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, είναι στο τραπέζι εδώ και καιρό, ωστόσο λόγω αναδρομικών αλλά και γενικότερων πολιτικών επιλογών έχει πάει πίσω. Τώρα, μπαίνει, στην ατζέντα καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για να καλύψει το κόστος που φτάνει τα 800 εκ. ευρώ. Εφόσον, πάντως, προκριθεί, θα οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών σε χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο αλλά και συνταξιούχους, που θα κυμανθούν από 22 έως και 676 ευρώ.
Επίσης εξετάζεται η μονιμοποίηση και για τα επόμενα χρόνια του μέτρου της μείωσης κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον στην ατζέντα είναι μια περαιτέρω μείωση κατά 1,1%, ώστε έτσι, το αργότερο έως το 2024, η συνολική μείωση να έχει φτάσει τις 5 μονάδες όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα μέτρο που οδηγεί σε μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις αλλά και δίνει σημαντική αύξηση στον καθαρό μηνιαίο μισθό των εργαζομένων.
Επιπλέον η κυβέρνηση εξετάζει το πώς θα στηρίξει νέα ζευγάρια, με την αξιοποίηση σπιτιών που διαθέτει το δημόσιο. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, που ωστόσο όμως μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα εφόσον «περπατήσει».
Τέλος, εφόσον η άνοδος του ΑΕΠ το επιτρέψει, με βάση και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στο τραπέζι είναι η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση της φορολογίας κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα καθώς και των συντελεστών του ΦΠΑ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr