Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «εάν ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας εφέτος είναι καλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, πιθανόν να υπάρξει το 2022 πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες μειώσεις φόρων και εισφορών».
«Εύχομαι να αναθεωρήσουμε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις μας μετά τις 7 Σεπτεμβρίου», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένονται στις 7 Σεπτεμβρίου τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το β’ τρίμηνο του 2021 και την επικαιροποίηση για το α’ τρίμηνο, καθώς και τα νέα στοιχεία για τον τουρισμό. Σημείωσε επίσης ότι «τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι αρκετά αισιόδοξα για την πορεία της χώρας».
Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «το καλάθι του πρωθυπουργού, από τη συζήτηση που κάναμε, ήδη έχει μέσα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία». Για παράδειγμα, όπως είπε, «η εισφορά αλληλεγγύης είναι μηδέν το 2022», ενώ «οι ασφαλιστικές εισφορές είναι μειωμένες κατά 4% το 2022». «Άρα», συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας, «υπάρχει ήδη ένα καλάθι που έχει ο πρωθυπουργός, με πολιτικές που ήδη έχουμε κλειδώσει με τους θεσμούς και ισχύουν για του χρόνου».
«Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι δεν πάμε μόνο στη ΔΕΘ με την προσδοκία τι καινούριο θα πει ο πρωθυπουργός, αλλά ήδη έχουμε υλοποιήσει πολιτικές, έχουμε δεσμευτεί για πολιτικές, έχουμε νομοθετήσει πολιτικές για το 2022 πριν πάμε στη ΔΕΘ.
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η κάλυψη του κόστους από τις πυρκαγιές δεν φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών. Σχολίασε ότι εκτός από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι όποιες άλλες πρωτοβουλίες θα προέλθουν από πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, άρα δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη εντός του 2022 για τον προϋπολογισμό.
Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε τη «θετική είδηση της ημέρας» ότι η χώρα βγήκε στις αγορές «με εξαιρετική επιτυχία», σημειώνοντας: «Πρώτα από όλα, γιατί η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη, ήταν περίπου 20 δισ. ευρώ και αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ. Δεύτερον, γιατί τεστάραμε τις αγορές για πρώτη φορά ταυτόχρονα, εκδίδοντας και τίτλο μικρής χρονικής διάρκειας, 5 ετών, και τίτλο μεγάλης χρονικής διάρκειας, 30 ετών. Τρίτον, γιατί το κόστος δανεισμού στην πενταετία ήταν μηδέν. Τέταρτον, γιατί το κόστος της τριακονταετίας ήταν το χαμηλότερο που έχει δανειστεί ποτέ η χώρα».
Εξήγησε ότι τους πόρους αυτούς, «τους έχουμε ως ταμειακό απόθεμα και τους αξιοποιούμε κατά τον βέλτιστο τρόπο σε πολλές διαφορετικές πηγές», για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, «για να αποπληρωθούν νωρίτερα ακριβότερα δάνεια που έχουμε να πληρώσουμε στο μέλλον. Άρα βελτιώνουμε και τη βιωσιμότητα του χρέους με πολύ σημαντικές επιπτώσεις για τον Έλληνα φορολογούμενο».
Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε προβληματισμό για τις ανατιμήσεις σε καύσιμα και πρώτες ύλες, όμως πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι είναι ένα παροδικό φαινόμενο που έχει να κάνει εν πολλοίς με την υγειονομική κρίση».
Θα αξιολογηθούν όλες οι πολιτικές, όλα τα δεδομένα, είπε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι ένας: η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη». Ανέφερε ότι «αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Εμείς εν πολλοίς θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να γίνεται μέσα από μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», «χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές» και «ότι δεν πρέπει να ασκούμε κοινωνική πολιτική. Πρόταγμά μας όμως είναι η συνέχιση της ενίσχυσης της μεσαίας τάξης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr