Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη, τα επόμενα χρόνια αναμένεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να επεκταθεί η τάση για εκδόσεις ομολόγων κρατικού χρέους που θα οδηγήσουν σε άντληση χρηματοδότησης για δράσεις και έργα που έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον. Ήδη η Ιταλία κάνει «ντεμπούτο» στην αγορά των «πράσινων» ομολόγων με μια έκδοση που λήγει το 2045.
«Η έκδοση έρχεται σε ιδανική στιγμή» λέει η Althea Spinozzi της Saxo Bank στο Bloomberg. «Εκδίδοντας πράσινο ομόλογο η Ιταλία διασφαλίζει ότι θα έχει περισσότερη προσοχή από την αγορά και επομένως καλύτερο επιτόκιο σε σχέση με τις παραδοσιακές εκδόσεις».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς όσοι απευθύνονται με αυτόν τον τρόπο στις αγορές για να στηρίξουν «πράσινα» project, διασφαλίζουν καλύτερους όρους χρηματοδότησης έναντι εκδόσεων συμβατικών ομολόγων. Ήδη, βέβαια, στην συγκεκριμένη αγορά έχει ήδη κάνει η Γερμανία, ενώ μέσα στο έτος σχεδιάζουν ανάλογες εκδόσεις η Ισπανία και η Βρετανία.
Μάλιστα το πρώτο μισό, δε, του 2020 εκδόθηκαν στην Ευρώπη πράσινα ομόλογα αξίας $90 δισ. που αντιστοιχούσαν στο 46% των πράσινων ομολόγων διεθνώς, σύμφωνα με την Refinitiv.
Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις, μετά τη σχετική προετοιμασία, σε ένα χρόνο από τούδε, αναμένεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους να εκδώσει “πράσινο” ομόλογο, που θα είναι και εύλογου ύψους ως γίνεται με αυτές τις εκδόσεις. Βέβαια η όλη προσπάθεια ενέχει δυσκολίες καθώς τέτοιου είδους χρεόγραφα συνδέονται με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχους, αλλά και με σαφώς οριοθετημένα έργα, που συχνά συναντούν δυσκολίες ανεύρεσης χρηματοδότησης από άλλες συμβατικές πηγές, πχ έργα αναδασώσεων ,περιβαλλοντικής διαχείρισης κτλ.
Είναι προφανές ότι απαιτείται προετοιμασία και καλή τεκμηρίωση για να πειστούν οι επενδυτές, που εσχάτως στρέφονται σε αυτές τις επενδύσεις να τοποθετηθούν σε αυτά τα ομόλογα που στην περίπτωση της Ελλάδα θα αξιοποιηθούν και για την κάλυψη των ζημιών από τις πρόσφατες καταστροφές.
Βέβαια για μια χώρα με υψηλό δημόσιο χρέος, αλλά και δυσκολίες αξιοπιστίας στην εκτέλεση δημόσιων έργων, (πχ πολλά έργα ΕΣΠΑ που ήδη έχουν «πράσινο πρόσημο» περνού από κόσκινο των ελεγκτικών αρχών της Κομισιόν) ένα τέτοιο ομόλογο θα συναντήσει και δυσκολίες κόστους κουπονιού, έστω κι αν προς ώρας οι εκδόσεις κρατικού χρέους της Ελλάδας τελούν υπό την «ομπρέλα» της ΕΚΤ που διασφαλίζει άκρως ανταγωνιστικά επιτόκια. Επίσης καθώς θα είναι ενός κάποιου ύψους πχ 3 δισεκ. αναπόφευκτα θα επηρεάσει την έκταση των άλλων συμβατικών εκδόσεων, που χρησιμοποιούνται για τρέχουσες ανάγκες είτε αναρχηματοδότησης του χρέους ή κάλυψης των αναγκών του προϋπολογισμού.
Πάντως πέρα από τις δυσκολίες ένα «πράσινο» ομόλογο βελτιώνει το προφίλ της χώρας καθώς καταφαίνεται ότι υιοθετεί εν τοις πράγμασι τια αρχές του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, φέρνει στο μίγμα δανεισμού νέους και υψηλής στάθμης επενδυτές, (π.χ. η μεγάλη ασφαλιστική εταιρία Generali έχει δεσμευτεί σε ένα ευρύ κύκλο επενδύσεων μόνο σε πράσινα έργα και χρεόγραφα στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της) αλλά και κλειδώνει πόρους για έργα που αλλιώς ίσως να είχαν δυσκολία υλοποίησης.
Έτσι αναμένεται το επόμενο διάστημα των 6 μηνών να γίνει η σχετική προετοιμασία και οι επαφές εκείνες για την διακρίβωση προθέσεων επενδυτών, τις σχετικές πιστοποιήσεις, τις “πράσινες” προδιαγραφές.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr