Στα κίνητρα αυτά εντάσσονται εκπτώσεις 30% από το εισόδημα εφόσον οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Το συγκεκριμένο μέτρο, που είναι ένα από τα δυο που εξετάζονται με αιχμή κλάδους υψηλής παραβατικότητας, εντάσσεται στη «φαρέτρα» μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και αφορά την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ειδικά σε 18 κατηγορίες επαγγελματιών όπως υπηρεσίες ψυκτικών- κλιματισμού, γραφεία τελετών, δικηγορικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αρχιτέκτονα, προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι και οικοδομικές εργασίας.
Το ανώτερο ποσό δαπανών που μπορεί να εκπέσει από το φορολογητέο εισόδημα είναι 5.000 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε πληρωμές με πλαστικό χρήμα συνολικού ύψους 16.700 ευρώ.
Για παράδειγμα εφόσον ένας φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 50.000 ευρώ κάνει με ηλεκτρονικό τρόπο συναλλαγές με επαγγελματίες από κλάδους με ροπή προς τη φοροδιαφυγή ύψους 16.700 ευρώ θα τους αφαιρείται το 30% της δαπάνης των 16.000 ευρώ, δηλαδή 5000 ευρώ, από το φορολογητέο εισόδημά του. Έτσι θα μειώνεται στα 45.000 ευρώ.
Εναλλακτικά ένας ορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει ηλεκτρονικά μια αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ, θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 18.500 ευρώ.
Μπόνους στις αποδείξεις
Επίσης με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης και το άλλο βασικό μέτρο που προωθείται, οι πληρωμές σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους, θα μετράνε διπλά στο όριο των 30% για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Αυτό δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικά έξοδα ή έξοδα νοσηλείας.
Στόχος της δράσης αυτής είναι να μειωθεί αφενός τη φοροδιαφυγή μεταξύ των ιατρών που παρέχουν πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και αφετέρου να δώσει μια διέξοδο σε πιο ηλικιωμένους να καλύψουν το απαιτούμενο όριο 30% του εισοδήματος μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα διευκολύνει 1 στους 3 ηλικιωμένους (31%) που δεν κατάφεραν να πιάσουν το απαιτούμενο όριο 30% μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών το 2020.
Η τεκμηρίωση του μέτρου από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι αν τα κίνητρα δεν πετύχουν να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός ηλεκτρονικών συναλλαγών στις κατηγορίες που επιλέχθηκαν, τότε το δημόσιο χάνει 13 εκατ. ευρώ. Αλλά έστω και ελάχιστα (+5%) αν συμβάλουν στο να αυξηθεί το εισόδημα που δηλώνουν ορισμένα επαγγέλματα τότε το μέτρο θα είναι συμφέρον για το δημόσιο, αφού τα επιπλέον εισοδήματα θα φορολογηθούν με 22% ενώ όφελος θα υπάρξει και από τον ΦΠΑ που δεν αποδίδεται.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr