Έτσι και η Μύκονος, μετά και τις κυβερνητικές διαρροές φαίνεται να οδηγείται σε άρση των περιορισμών. Βέβαια, μένει να επιβεβαιωθεί και από τη συνεδρίαση των ειδικών που θα γίνει την Τετάρτη. Ωστόσο, το στίγμα έχει δοθεί με ξεκάθαρο τρόπο από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.
«Τα έσοδα είναι πολύ σημαντικά φέτος γιατί είναι μια χρονιά που έχει τραυματιστεί ο προϋπολογισμός λόγω κορωνοϊού», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί». Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «η καλή πορεία των εσόδων είναι η βάση για τα επόμενα χρόνια που θα ξεπεραστεί η πανδημία».
Μιλώντας για την πανδημία, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «μέτρα που να πλήττουν την οικονομία, δεν πρέπει να γίνουν». «Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της πανδημίας με τον εμβολιασμό» και έκανε έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν και ειδικά στους ηλικιωμένους.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με την αποκατάσταση μιας φαινομενικής κανονικότητας ευελπιστεί να μην πλήξει το θετικό μομέντουμ που καταγράφεται σε πολλούς προορισμούς. Έτσι, ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στις Παρεμβάσεις στο BLUE SKY, εμφανίστηκε αισιόδοξος επικαλούμενος στοιχεία σχετικά με την πορεία του τουρισμού τα οποία οδηγούν σε εκτιμήσεις των αρμοδίων παραγόντων ότι τα έσοδα από τον τομέα αυτό φέτος ενδεχομένως να αγγίξουν το 60% του 2019 έναντι 45% που είναι ο στόχος που έχει τεθεί. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, το 45% είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Ανάλογες θετικές εξελίξεις, είπε ο υπουργός, σημειώνονται στη βιομηχανική παραγωγή αλλά και στο μέτωπο των καταθέσεων που έχουν αυξηθεί κατά 33 δισ. ευρώ σε ενάμιση χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει βάλει ψηλά τον πήχη φέτος σε σχέση με τον τουρισμό με τους στόχους να είναι για ανάκτηση του 50% - 60% των εσόδων που εισπράχθηκαν το 2019.
Πάντως, την ανάγκη για μια πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση των τουριστικών στοχεύσεων της χώρας επιμένει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος ο οποίος προτάσσει το θεμα της υγειονομικής ασφάλειας αλλά και της θωράκιση των προορισμών εν όψει και του σκληρού ανταγωνισμού που θα επέλθει και τα επόμενα χρόνια. «Πρώτη φορά μετά από χρόνια που ασφαλής πρόβλεψη για τα φετινά τουριστικά έσοδα δεν μπορεί να γίνει. Το θετικό momentum μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαδεχθεί η ανασφάλεια και αντίστροφα. Ένα είναι βέβαιο: η πανδημία απαιτεί ασφαλείς συνθήκες ταξιδιών. Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι» αναφέρει ο . Ρέτσος στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα για συμμόρφωση στα πρωτόκολλα και τους κανόνες από όλους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία της εβδομαδιαία ανάλυση η Eurobank αναφέρει ότι «οι τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τη μετάλλαξη Δ και την άνοδο των κρουσμάτων φανερώνουν ότι η αβεβαιότητα συνεχίζει να υφίσταται αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2020». Προσθέτει, δε, ότι «Ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα με υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό, η χρονική συγκυρία μόνο ουδέτερη δεν είναι ως προς τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία από την αύξηση της αβεβαιότητας. Σημειώνουμε ότι κατά μέσο όρο στο διάστημα Ιουλίου-Οκτωβρίου παράγεται το 67,9% των ετήσιων τουριστικών εσόδων στην Ελλάδα (Μάιος-Οκτώβριος 89,9%)».
Επίσης, η ανάλυση της Eurobank αναφέρει ότι «οποιαδήποτε εκτίμηση για τα τουριστικά έσοδα του 2021 θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, καθώς το οικονομικό-κοινωνικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο και η ελαστικότητα του τουριστικού κλάδου στην πανδημία μεγάλη».
Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα της οικονομίας έχει φέρει ανάσα στα έσοδα ενώ και πολλές επιχειρήσεις καταγράφουν, ειδικά σε κλάδους του εμπορίου, ανοδο ακόμη και σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Αναλυτικά tον Ιούνιο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3.332 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 97 εκατ. ευρώ ή 3,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Ιουνίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 12.215 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 12.950 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025 και ελλείμματος 9.232 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 9.088 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9.919 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6.101 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 24.045 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 93 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι του στόχου.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 20.191 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 132 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.
Υπενθυμίζεται ότι αυξημένο τζίρο κατά 3,84 δισ. ευρώ ή κατά 24% εμφάνισαν οι επιχειρήσεις της χώρας τον Μάιο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, επιβεβαιώνοντας την ανάκαμψη μετά το τελευταίο lockdown. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2021 ανήλθε σε 19.880.632 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24% σε σχέση με τον Μάιο 2020, που είχε ανέλθει σε 16.035.845 χιλ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» κατά 163,7%.
Γιώργος Αλεξάης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr