Πιο συγκεκριμένα όπως δήλωσε χτες βράδυ ο πρόεδρος της Ευρωμομάδας Πασκάλ Ντόναχιου: "Η πολιτική μας μέχρι στιγμής ήταν πολύ υποστηρικτική και αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2022… Η συζήτησή μας σήμερα έδειξε ότι οι υπουργοί και τα θεσμικά όργανα παραμένουν σε συμφωνία ότι η υποστηρικτική δημοσιονομική στάση είναι κατάλληλη για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ το επόμενο έτος, και ότι η προγραμματισμένη δημοσιονομική στήριξη φαίνεται επαρκής στην τρέχουσα συγκυρία. Μια σταδιακή αλλαγή στον προσανατολισμό των μέτρων, από έκτακτης ανάγκης σε μέτρα υποστήριξης της ανάκαμψης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία της πολιτικής στο μέλλον.”
Επίσης ο Πασκάλ Ντόναχιου, τόνισε ότι «το βασικό ζήτημα για τη ζώνη του ευρώ θα είναι ο τρόπος προσαρμογής της δημοσιονομικής μας πολιτικής καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αλλά σε αυτό σήμερα, είχαμε μόνο μια προκαταρκτική σκέψη και είναι θέμα που πρέπει να επιστρέψουμε μετά το καλοκαίρι» ανέφερε.
Η απόφαση πάντως αυτή δίνει ανάσα στο οικονομικό επιτελείο για τυχόν υποστηριχτικά στην οικονομίαμέτρα εάν χρειαστεί στο φόντο και του νέου κύματος με τη μετάλλαξη «Δ».
Ecofin για το Ταμείο Ανάκαμψης
Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Ecofin, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη. Αναμένεται, δε, να εγκριθεί η πρώτη δέσμη Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν από κράτη – μέλη της Ε.Ε. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το ελληνικό σχέδιο («Ελλάδα 2.0»), το οποίο ήταν το δεύτερο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο φόρος στις πολυεθνικές
Ένα άλλο κορυφαίο ζήτημα που απασχόλησε το Eurogroup ήταν και ο φόρος στις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Πάντως αποφασίστηκε να αναβληθεί η πρόταση της Επιτροπής για τον «ψηφιακό φόρο». Να σημειωθεί ότι στη σύνοδο της Ευρωομάδας συμμετείχε και η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν
Όπως δήλωσε χτες βράδυ ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup. αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα» αποτελεί για την ΕΕ η επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για τον φόρο στις πολυεθνικές επιχειρήσεις,
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Πάολο Τζεντιλόνι εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να αναβληθεί η πρόταση της Επιτροπής για τον «ψηφιακό φόρο», είναι για να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για τον φόρο στις πολυεθνικές εταιρείες.
«Συμφωνήσαμε με την υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν να συνεργαστούμε, οι ΗΠΑ και η Επιτροπή, για να καταστήσουμε δυνατή αυτή τη συμφωνία. Είναι πολύ σημαντικό μετά από μια τέτοια κρίση να έχουμε συμφωνία σ'αυτό το θέμα», είπε ο Επίτροπος Οικονομίας.
Εξάλλου, ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι δεν αρκεί μόνο η οικονομική ανάκαμψη σε επίπεδα πριν από την πανδημία, αλλά χρειάζεται και ένα «καλύτερο χτίσιμο των οικονομιών μας». Αυτή ακριβώς είναι η ουσία του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι, επισημαίνοντας ότι ένα «πολύ σημαντικό βήμα» θα γίνει αύριο με την έγκριση από το Συμβούλιο Ecofin, δώδεκα εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
«Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προβλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη για φέτος», συνέχισε ο Πάολο Τζεντιλόνι. Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν έχουμε ακόμα βγει από το δάσος». Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιαστικός ρυθμός στις αναπτυγμένες χώρες και να αυξηθεί δραστικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Είμαστε αισιόδοξοι στην ΕΕ γιατί επιτυγχάνουμε τον στόχο να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού, τουλάχιστον με την πρώτη δόση, εντός του μηνός», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, χαρακτήρισε «σημαντική στιγμή για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», το γεγονός ότι αύριο το Συμβούλιο θα εγκρίνει δώδεκα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. «Συμβολίζει την αποφασιστικότητά μας να επιτύχουμε μαζί, πολλά περισσότερα από ό,τι θα μπορούσε να πετύχει ο καθένας μόνος του απέναντι στην πανδημία» πρόσθεσε.
Σχετικά με την παρουσία και συμμετοχή της Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, στο σημερινό Eurogroup, ο Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι εδώ και πολύ καιρό βασικοί πυλώνες της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης. «Είχαμε μια ευρεία και πλούσια συζήτηση, κατά την οποία μιλήσαμε για την πανδημία και τις συνέπειες που έχει στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς και πώς μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr