Αναλυτικά το άρθρο του κ. Σκυλακάκη, όπως δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Ιουλίου 2021:
Σε λίγες μέρες αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέσα στα προγράμματα που αναμένεται να εγκριθούν είναι και το ελληνικό, το οποίο άλλωστε κατατέθηκε δεύτερο και έχει συγκεντρώσει θετικές κριτικές από τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα ποσά που εξασφάλισε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην σχετική διαπραγμάτευση που έγινε πέρσι το καλοκαίρι είναι πολύ μεγάλα. Φτάνουν τα 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων.
Ποιους αφορούν αυτά τα χρήματα; Πως θα επηρεάσουν τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων στη χώρα μας;
Η αντιπολίτευση, με την αμηχανία που την διακρίνει, ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά τους λίγους. Η ίδια δεν έχει κάτι εναλλακτικό να προτείνει. Το καλύτερο που κατάφερε να κάνει, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ιστορική απόφαση για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, ήταν ένα κείμενο μερικών σελίδων με νεφελώδεις, κατά κανόνα ιδεοληπτικές, πρωτόλειες σκέψεις και ούτε έναν αριθμό. Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει κατατεθεί ένα εξαιρετικά λεπτομερές πρόγραμμα (4.104 σελίδες εκ των οποίων περίπου 1.400 αφορούν μόνο στην κοστολόγηση που έγινε από ανεξάρτητο εκτιμητή), το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες συγκεκριμένα έργα προγράμματα και μεταρρυθμίσεις.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, όχι μόνο της συνέχειας των επιχειρήσεων, αλλά και των ίδιων των κρατικών λειτουργιών
Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αποτελείται από τέσσερις πυλώνες:
(1) Πράσινο,
(2) Ψηφιακό,
(3) Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή (υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία),
(4) Ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.
Με οικονομικούς όρους, ο πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου είναι να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, εθνικό προϊόν και απασχόληση και σκοπεύει, με την συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα, να κινητοποιήσει συνολικούς επενδυτικούς πόρους 59 δισ. ευρώ.
Τι συγκεκριμένα προβλέπει το Σχέδιο, μεταξύ άλλων:
Ως προς την πράσινη μετάβαση, περιλαμβάνει:
→ Διασύνδεση των ελληνικών νησιών, η οποία θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και θα επιτρέψει την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
→Υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος για την προστασία του από ακραία καιρικά φαινόμενα και την αποτροπή πυρκαγιών.
→ Εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, επιχειρήσεων και δημοσίων κτιρίων με πρόβλεψη για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας.
→ Ανάπτυξη σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και προώθηση της ηλεκτροκίνησης στα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας.
→ Εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων που θα πληροφορούν έγκυρα για τις δυνατότητες χρήσης γης για τα 4/5 της χώρας.
→ Προώθηση στρατηγικών αστικών αναπλάσεων υψηλής αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής αξίας.
→ Μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα μέσω ΣΔΙΤ.
→ Νέο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης.
→ Εμβληματικά έργα όπως η Ανάπλαση των πρώην βασιλικών κτημάτων Τατοΐου και η ανακαίνιση του χώρου του Ολυμπιακού Σταδίου.
→ Μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας.
Για την ψηφιακή μετάβαση, το Σχέδιο περιλαμβάνει:
→ Προεγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών στα κτίρια για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
→ Ανάπτυξη διαδρόμων δικτύου 5G στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους.
→ Σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με σύγχρονα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών με τα ελληνικά νησιά και την Κύπρο.
→ Μεγάλες επιδοτήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
→ Ψηφιοποίηση καίριων αρχείων σε διάφορους τομείς (δικαιοσύνη, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ κ.α.) και ενσωμάτωσή τους σε αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα.
→ Διασφάλιση της διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας συστημάτων και επιμέρους μητρώων και μεμονωμένων εφαρμογών μεταξύ φορέων του Δημοσίου.
→ Αναβάθμιση της κεντρικής υποδομής και των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (Cloud Computing).
→ Πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση συναλλαγών της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (CRM).
→ Πρόγραμμα κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες των στρατευσίμων στρατεύσιμων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.
Ως προς τον κοινωνικό πυλώνα, το «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει:
→ Προώθηση σύγχρονων πολιτικών για την Αγορά Εργασίας (Active and Passive Labour Market Policies), αποσκοπώντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και δικτύου προστασίας κατά της ανεργίας.
→ Νέα στρατηγική για την κατάρτιση και επανακατάρτιση που προβλέπει συστηματική και διαρκή αξιολόγηση των παρόχων, συνδέει την αμοιβή τους και την αμοιβή των καταρτιζόμενων με πιστοποιημένη από τρίτους απόκτηση δεξιοτήτων.
→ Αντίστοιχα μεγάλα προγράμματα κατάρτισης με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.
→ Μεταρρύθμιση στα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και μαθητείας.
→ Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την καινοτομία των ελληνικών πανεπιστημίων, τις επιδόσεις τους στην έρευνα και την προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από τον ιδιωτικό τομέα και την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
→ Ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης με ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού και περιεχομένου, ψηφιακές υποδομές σε όλες τις τάξεις για διαδραστικό ψηφιακό μάθημα και αντίστοιχα αναβαθμισμένο εξοπλισμό στα εργαστήρια και Voucher για απόκτηση τεχνολογικών εργαλείων για τους μαθητές που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά (ήδη υλοποιείται).
→ Ανακαίνιση των υποδομών, εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και ψηφιοποίηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.
→ Το ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» (εθνικά προγράμματα για την σωματική άσκηση και τη διατροφή, τους εμβολιασμούς, τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, τον προληπτικό έλεγχο νεογνών κ.α.).
→ Δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε ασθενή.
→ Μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
→ Προγράμματα ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων, ενίσχυσης της παιδικής προστασίας, προώθησης των ίσων ευκαιριών και στήριξης της διαφορετικότητας.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις, το Σχέδιο περιλαμβάνει:
→ Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών.
→ Μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου.
→ Μια φιλόδοξη ατζέντα για τη βελτίωση της ταχύτητας και αποτελεσματικότητας στην απονομή της δικαιοσύνης, με μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, ψηφιοποίηση και προγράμματα κατάρτισης (προπαντός σε ψηφιακές δεξιότητες), τόσο των δικαστών, όσο και των δικαστικών υπαλλήλων.
→ Επένδυση στην αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών, υποστήριξη της βασικής και της εφαρμοσμένης έρευνας και χρηματοδότηση της καινοτομίας.
→ Σημαντικά έργα υποδομής όπως το βόρειο τμήμα του Ε65, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ένα μεγάλο πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια, ο εκσυγχρονισμός μέσω ΣΔΙΤ του δικτύου σιδηροδρόμων, ο προαστιακός σιδηρόδρομος στη Δυτική Αττική κ.α.
→ Ενίσχυση του πολιτισμού.
→ Επενδύσεις για την ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και τον ιαματικό τουρισμό, την γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες.
→ Επενδύσεις στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων και στην ενίσχυση της έξυπνης μεταποίησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
→ Προώθηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό στην πράσινη γεωργία και την γεωργία ακριβείας.
Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από την χρήση των δανείων (12,5 δισ. ευρώ), για την μαζική προώθηση αποκλειστικά ιδιωτικών επενδύσεων με όρους αγοράς και συγχρηματοδότηση τόσο τους ίδιους τους επενδυτές, όσο και από το τραπεζικό σύστημα (ελληνικό και ευρωπαϊκό).
Η επιτυχημένη εφαρμογή του σχεδίου θα οδηγήσει σε ταχύτερη ανάπτυξη (7 μονάδες μόνιμο κέρδος), δημιουργία 200.000 μόνιμων θέσεων εργασίας, αύξηση των μισθών, ποιοτικές κρατικές και κοινωνικές υπηρεσίες. Θα επηρεάσει έμμεσα ή άμεσα κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Το κλειδί λοιπόν για να συμβεί αυτό δεν είναι η άγονη κριτική. Είναι η σωστή εφαρμογή του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr