Ουσιαστικά μένουν δύο μέρες για να σταλούν οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ που είναι προαπαιτούμενο για τη διεκδίκης ενός από τα 50.000 πιστωτικά σημειώματα που θα δοθούν προς κάλυψη αγίων αναγκών των επιχειρήσεων όπως φόροι, εισφορές κτλ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είχαν υποβληθεί 130.300 έντυπα Ε3. Εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος των εντύπων Ε3 αφορά το πρόγραμμα της επιδότησης. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκκαθάριση των αιτήσεων με βάση α κριτήρια επιλεξιμότητας για την λήψη της ενίσχυσης θα γίνει μετά το πέρας των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Υπενθυμίζεται ότι τα πιστωτικά σημειώματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των μηνών Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 που θα καθίστανται πληρωτέες από 1.7.2021 έως 31.12.2021.
Για την επιδότηση λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα του εντύπου Ε3 το οποίο απαιτείται να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της αίτησης χωρίς ωστόσο να απαιτείται και η υποβολή φορολογικής δήλωσης, όπως διευκρινίστηκε από την Φορολογική Διοίκηση.
Επιλέξιμες επιχειρήσεις θα είναι όσες πληρούν σωρευτικά τα εξής:
*απασχολούσαν τουλάχιστον έναν (1) εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο (2) εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021,
*ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική ΚΥΑ,
*έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος,
*είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020,
*είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους,
*δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε ανακοινωθεί από την 11η Μαρτίου 2021, το καθεστώς αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.
Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1η.1.2019) και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1.4.2019 έως 31.12.2020), καθώς και για τα ΚΤΕΛ.
Το ποσό της στήριξης θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3, όπως παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Π.χ. α επιχείρηση που έλαβε ενισχύσεις 20.000 ευρώ από τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής και δικαιούται «κούρεμα» στο προς επιστροφή ποσό στα 10.000 ευρώ, έχει τη δυνατότητα να λάβει πιστωτικό συμψηφισμού φόρων και εισφορών ύψους 7.000 ευρώ (20.000Χ35%). Εάν επιλέξει να πάρει τις 7.000 ευρώ θα πρέπει να επιστρέψει τις 20.000 ευρώ από τις αρχές του 2022 σε 60 μηνιαίες δόσεις, Δηλαδή η επιχείρηση που θα επιλέξει να λάβει το 35% των ενισχύσεων που εισέπραξε από την επιστρεπτέα προκαταβολή 1,2 και 3 θα «χάσει» το κούρεμα 50% των κρατικών δανείων αλλά θα εξοφλήσει φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Ο προσδιορισμός του ύψους της ενίσχυσης, η ένταση της ενίσχυσης, τα ανώτατα όρια και λοιπές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος θα καθοριστούν με νεότερη ΚΥΑ (Β’ φάση), μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.
Όπως είχε ήδη σημειωθεί από την αρχική ανακοίνωση του μέτρου, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr