Η διαπίστωση αυτή είναι κοινή για όλη την Ευρωζώνη, αλλά η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία ξεχωρίζουν ως οι χώρες όπου η κρατική στήριξη ήταν η κύρια πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στην κρίση και όχι οι τράπεζες. Πανευρωπαϊκά, πάνω από το 70% των επιχειρήσεων έκαναν χρήση των κρατικών μέτρων στήριξης, αποτρέποντας λουκέτα, έκρηξη της ανεργίας και εκτίναξη των κόκκινων δανείων.
Στην Ελλάδα, τα συμπεράσματα είναι πιο εντυπωσιακά: Πάνω από το 80% των ευάλωτων επιχειρήσεων και άνω του 35% των κερδοφόρων επιχειρήσεων έκαναν χρήση των κρατικών μέτρων στήριξης. Δηλαδή, αποτράπηκαν 8 στα 10 λουκέτα από ευάλωτες επιχειρήσεις που σημείωναν στην περίοδο της κρίσης μείωση τζίρου και κερδών, αύξηση κόστους χρήματος και αύξηση του λόγου χρέους προς ίδια κεφάλαια (σύμφωνα με τα κριτήρια της μελέτης). Περισσότερες από τα 2/3 των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι με τη στήριξη αυτή μπόρεσαν να ξεπεράσουν την κρίση και θα μπορέσουν να ανταποκριθούν τα επόμενα δύο χρόνια.
Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο, «στα πλαίσια της ευελιξίας που προσφέρει η γενική ρήτρα διαφυγής σε συνδυασμό με την ρευστότητα που αντλήθηκε από την επιτυχή εκδοτική δραστηριότητα και την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών μέσων στήριξης, η κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποιεί ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων στήριξης των κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν από την πανδημία, οι οποίες αγγίζουν τα 41 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr