Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει λίγο μετά τις 10 το πρωί και η σημερινή έκδοση είναι η 4η κατά σειρά, μέσα στο 2021. Στο μεσοδιάστημα είχε προηγηθεί και μία ανταλλαγή ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, συνολικού ύψους 3 δις. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου με 10ετές ομόλογο. Αντλήθηκαν 3,5 δις, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,807%. Το δημόσιο είχε αντλήσει 3,5 δισ. με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία (μόλις 0,8%) και προσφορές – ρεκόρ 31 δισ. (διαχρονικά τις μεγαλύτερες για ελληνικό κρατικό τίτλο). Η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 0,807% και το κουπόνι στο 0,75%.
Έτσι στόχος τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να αντληθούν περί τα 2 δισ ευρώ, και ανάλογα με τα δεδομένα ίσως και 2,5 δις. Η πρόβλεψη είναι ότι το επιτόκιο θα κινηθεί στο επίπεδο του 0,90% ενώ υπάρχει αισιοδοξία για μεγάλη υπερκάλυψη. Ανάδοχος της νέας έκδοσης είναι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Europe SE, HSBC, JP Morgan και Nomura.
Κύριο όπλο στη νέα έξοδο πέρα από τις προβλέψεις για ανάκαμψη αλλά και τις καταγραφές μειωμένη του αναμενομένου ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι το ότι η ΕΚΤ συνεχίζει δυναμικά τι αγορές κρατικών ομολόγων.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση και την Eurostat η Ελλάδα είχε αύξηση ΑΕΠ 4,4% στο α΄ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το προηγούμενο και την 4η υψηλότερη Ανάπτυξη στην ΕΕ. Τρίμηνο προς τρίμηνο (Ιαν-Μάρ 2021 έναντι του Οκτ-Δεκ 2020) όπως ανακοινώνει την Ανάπτυξη η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, πανευρωπαϊκά τις μεγαλύτερες αυξήσεις του ΑΕΠ κατέγραψαν κατά σειρά:
Υπενθυμίζεται ότι σε ετήσια βάση (α΄τρίμ. 2021/α΄τρίμ.2020) το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε 2,3%, δηλαδή σχετικά κοντά στον πανευρωπαϊκό μέσον όρο (-1,3% στην ευρωζώνη και -1,2 στην ΕΕ) αντί για 7-10% και άνω όπως προέβλεπαν για τη χώρα μας –και ως τον Φεβρουάριο ακόμη- εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές. Για παράδειγμα, το ΚΕΠΕ προέβλεπε (26/2/2021)ύφεση 10,4% για το α΄τρίμηνο ενώ και το Γραφείο Πρϋπολογισμού στη Βουλή (23/3/2021) έκανε για λόγο για ύφεση 7%.
Στο μεταξύ χτες μιλώντας σε ξένους επενδυτές, ο υπουργός Οικονομικών κ.Χρήστος Σταϊκούρας στο 10th Greek Investment Forum αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης
Οι στόχοι
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως στόχος του οικονομικού επιτελείου για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι:
-Η έξοδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το 2022.
-Η επίτευξη ικανοποιητικών αλλά και ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023.
-Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από το 2023.
Προτεραιότητες
Στις προτεραιότητες που θέτει το οικονομικό επιτελείο για το επόμενο διάστημα προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστροφή στην ομαλότητα περιλαμβάνονται οι εξής:
· η διατήρηση των μέτρων στήριξης, για όσο χρειαστεί, για τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία
· η συνέχιση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
· συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων
· συνέχιση και επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
· έμφαση στην ψηφιοποίηση και στην πράσινη οικονομία
· καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr