Μέχρι χτες το μεσημέρι οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 90.000. Ο στόχος που είχε τεθεί ήταν τ 100.000 επιχειρήσεις ενώ μέχρι και την περασμένη Παρασκευή,με βάση τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών 72.675 δικαιούχοι της Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού είχαν εισπράξει 78 εκατ. ευρώ ενώ ενδέχεται και σήμερα να πραγματοποιηθεί ένας νέος γύρος πληρωμών.
Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:
· 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
· 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
· 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες εξετάζεται επέκταση του προγράμματος και τον Μάιο προκειμένου να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις ανάλογα με το διάστημα που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή. Δηλαδή εάν οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές μέχρι τι 15 Μαΐου θα πάρουν το 50% της επιδότησης που θα δικαιούνται.
Η διαδικασία
Η υποβολή της αίτησης για την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού γίνεται στην πλατφόρμα myBusinessSupport, στο πεδό «Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού» .
Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων. Στη σχετική οθόνη:
1. Εμφανίζονται αυτόματα τα στοιχεία μητρώου της επιχείρησης όπως αυτά διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε. στον Πίνακα με τίτλο Στοιχεία Μητρώου.
2. Η υπεύθυνη δήλωση που πρέπει να υπογράψει «Ως εκπρόσωπος της επιχείρησης πιστοποιώ την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινώ στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προκειμένου να διενεργηθεί ο αυτοματοποιημένος έλεγχος προϋποθέσεων για τη χορήγησης της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού» επιλέγοντας το τετραγωνίδιο.
3. Το πεδίο «Αριθμός εργαζομένων» την 01/04/2021
4. Το πεδίο «Δικαιούμενο ποσό»
5. Το πεδίο «Επιλογή πλαισίου ενίσχυσης»
Η πρώτη ερώτηση που καλείται να απαντήσει ο ενδιαφερόμενος είναι εάν η επιχείρηση συνιστά ενιαία επιχείρηση με άλλες επιχειρήσεις Επιλογές: ΝΑΙ και ΟΧΙ. Αν επιλέξει NAI συμπληρώνει τα απαραίτητα στοιχεία.
Η επόμενη ερώτηση είναι εάν η ενιαία επιχείρηση έχει λάβει άλλες ενισχύσεις βάσει του τμήματος 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου C(2020) (από οποιαδήποτε πηγή/πρόγραμμα).
Σε περίπτωση που έχει λάβει η επιχείρηση προηγούμενη ενίσχυση με βάση το προσωρινό πλαίσιο στήριξης (είτε από τους 4 πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής είτε από άλλο πρόγραμμα ενίσχυσης που δίνεται με βάση το προσωρινό πλαίσιο στήριξης) εμφανίζεται ένας έξτρα πίνακας με τα στοιχεία αυτών των ενισχύσεων. Η συμπλήρωση του ανωτέρω πίνακα γίνεται σε περίπτωση που η επιχείρηση σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης έχει λάβει ενίσχυση η οποία δεν εμφανίζεται στον έξτρα πίνακα.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση δραστηριοποιείται στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, η επιχείρηση θα ερωτηθεί εάν « δεσμεύεται ότι δεν θα μετακυλήσει, εις ολόκληρον ή μερικώς στους πρωτογενείς παραγωγούς τη χορηγούμενη δυνάμει της παρούσας ενίσχυση»; Αν επιλέξει «ΝΑΙ» προχωρά στην επόμενη ερώτηση. Αν επιλέξει «ΌΧΙ» δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για χορήγηση χορήγηση αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού
Σε περίπτωση που η επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους του ενός τομείς στους οποίους ισχύουν διαφορετικά ανώτατα όρια ενίσχυσης, θα ερωτηθεί εάν «διασφαλίζει με κατάλληλα μέσα όπως ο λογιστικός διαχωρισμός, ότι για καθεμία από τις δραστηριότητες αυτές τηρείται το σχετικό ανώτατο όριο»; Αν επιλέξει «ΝΑΙ» προχωρά στην ερώτηση. Αν επιλέξει «ΌΧΙ» δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για χορήγηση αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Επιλέγοντας υποβολή αίτησης εμφανίζεται το μήνυμα ότι έχει οριστικοποιηθεί η αίτηση και η καταβολή του ποσού θα πραγματοποιηθεί στον αριθμό IBAN που έχει δηλωθεί στο Τaxisnet.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr