Με βάση και την πεπατημένη «οριζόντια», κουρέματα δεν προβλέπονται, αλλά αντίθετα μέχρι στιγμής στο τραπέζι είναι, όπως καταγράφηκε και στις νέες προτάσεις για το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ», στοχευμένες παρεμβάσεις.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιδιώκει αφενός να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων που παρέχονται για την αποπληρωμή των χρεών, αλλά και τη διεύρυνση της περιμέτρου για τη συμπερίληψη οφειλών στις ρυθμίσεις αυτές.
Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν σε τυχόν νέες ρυθμίσεις πέρα από τα φορολογικά χρέη, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αλλά και άλλες πληρωμές που έχουν παγώσει τους μήνες της καραντίνας, κι άλλες οφειλές με εξαίρεση τα δάνεια. Επίσης εξετάζεται η διεύρυνση της «περιμέτρου» των οφειλών με συμπερίληψη οφειλών από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
Σε σχέση με τις δόσεις η ελληνική πλευρά επιδιώκει να αυξήσει στον αριθμό τους στις 72 από 24 σε 48 (με επιτόκιο 2,5%) που ισχύει τώρα για την εξόφληση χρεών. Πέρα επίσης από τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή στο τραπέζι της συζήτησης τίθεται και το ενδεχόμενο ένταξης και όσων περιελήφθησαν στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ ή κατέγραψαν μεγάλη πτώση τζίρου για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020. Παράλληλα εξετάζεται και οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού να μπορούν να ενταχθούν, όπως και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.
Όπως προανήγγειλε, πάντως, χτες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Ρ/Σ Παραπολιτικά FM εξετάζεται σχετική ρύθμιση, πέρα από τη υφιστάμενη που προβλέπει 24 – 48 δόσεις.
Ερωτηθείς, πάντως, για ενδεχόμενη διαγραφή οφειλών, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως θα πρέπει να δούμε την κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας πως κούρεμα οφειλών έχει γίνει με τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως το 2022 θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή καθώς θα αποσύρονται σταδιακά κάποια μέτρα στήριξης και δεν θα υπάρχει διόγκωση δαπανών ενώ η οικονομία θα λειτουργεί καλύτερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μιλώντας στα ΜΜΕ ανέφερε ότι το τελευταίο μέτρο που κλείνει τον κύκλο κρίσης θα είναι οι ρυθμίσεις και άφησε να εννοηθεί ότι σχετική πρόταση θα κατατεθεί προς συζήτηση στους θεσμούς.
«Το κομμάτι των φόρων και επιστρεπτέας που αναμένουμε προς επιστροφή είναι περίπου 2 δισεκ. οι φόροι και 4 δισεκ. οι επιστρεπτέες» ανέφερε ο ίδιος παράγων τονίζοντας ότι αφορούν περίπου οι φόροι 600 χιλιάδες επιχειρήσεις που θα πρέπει να επιστρέψουν γύρω στα 300 ευρώ ανά επιχείρηση το μήνα κατά μέσο όρο για φόρους».
«Αυτές με που δήλωναν μεγάλα κομμάτια τζίρου έχουν χώρο για να επιστρέψουν τα χρήματα. Όσοι ήταν οριακοί και πριν θα μας απασχολήσουν και τότε» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς, πάντως στη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά ο κ. Σταϊκούρας για ενδεχόμενη διαγραφή οφειλών, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως θα πρέπει να δούμε την κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας πως κούρεμα οφειλών έχει γίνει με τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
Πάντως χτες ο Χρήστος Σταϊκούρας ως ένα πρώτο δείγμα γραφής σε σχέση με τη διαχείριση χρεών ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών προετοίμασε και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν αλλαγές και νέα μέτρα στήριξης για περισσότερους μικρομεσαίους που δικαιούνται προστασίας από το Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ. Εκεί προωθούνται νέες λύσεις που περιέχουν και «κουρέματα» και δόσεις και ειδικές ρυθμίσεις και επιδοτήσεις από το κράτος στους υπερχρεωμένους.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr