Οι συνέργειες μεταξύ των περιφερειακών χρηματιστηρίων αποτελούν κομβικό σημείο για την περαιτέρω εμβάθυνση των χρηματιστηριακών αγορών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Οι διεθνείς επενδυτές χρειάζονται «ένα σοβαρό κανονιστικό πλαίσιο, προηγμένη τεχνολογία, αναβαθμισμένες υπηρεσίες εκκαθάρισης αλλά επίσης και προσιτότητα (accessibility),» επεσήμανε η Margie Sadleir, EMEA iShares Markets Coverage Lead της BlackRock.
Ο Δημήτρης Μελάς, Global Head of Equity Research, MSCI, συμμεριζόμενος τις ίδιες απόψεις, πρόσθεσε πώς η συμμετοχή σε διεθνείς δείκτες όπως ο MSCI αλλά και γενικότερα η συμμετοχή της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προυποθέτει όλα τα παραπάνω όπως και την προσέλκυση μικρομεσαίων καινοτόμων εταιρειών οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλές αποδόσεις.
Ο Ognjen Popović, Active Assistance Minister of Finance της Σερβίας προσέθεσε και την ανάγκη για βαθύτερο ψηφιακό εμπλουτισμό και κυρίως την παροχή των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων έτσι ώστε να εισαχθούν μικρότερες εταιρείες στα χρηματιστήρια. Ο Siniša Krneta, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου, συμφώνησε τόσο για το θέμα της ρευστότητας αλλά και τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων. Παράλληλα οι συνεργασίες σε χρηματαγορές, «είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε, και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε,» τόνισε.
Ο Νίκος Τρυπάτσας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Χρηματιστηρίου της Κύπρου, επικεντρώθηκε στην ανάγκη για συνεργασίες μεταξύ μικρότερων περιφερειακών χρηματιστηρίων θέτοντας ως επιτυχημένο παράδειγμα την συνεργασία των χρηματαγορών Αθήνας-Λευκωσίας.
Η δημιουργία μιας κοινής χρηματιστηριακής πλατφόρμας σε περιφερειακό επίπεδο, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, όπως και η στενότερη συνεργασία και επικοινωνία μέσω συνεδρίων είναι στοιχεία τα οποία ανοίξουν τους δρόμους για συνέργειες στον χρηματιστηριακό χώρο των Βαλκανίων, τόνισε και ο CEO του Βουλγαρικού χρηματιστηρίου Manyu Moravenov.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr