«Ποσό 1,5 δισ. από επιχορηγήσεις θα κατευθυνθούν στις ΜμΕ» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας που παρέθεσε ενδεικτικά τέσσερα έργα από το Ταμείο που απευθύνονται κύρια σε ΜμΕ. Αυτά είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός με 375 εκατ., η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με αιχμή τον τουρισμό ευεξίας, τον αγροτουρισμό κτλ με 260 εκ. ευρώ, η αγροδιατροφή με 250 εκ. και το «Εξοικονομώ» με 450 εκ. που απευθύνεται μόνο για τις επιχειρήσεις.
«Υπάρχει και το ΕΣΠΑ και όλα τα δανειακά προϊόντα για τις ΜμΕ» πρόσθεσε, τονίζοντας ,ωστόσο, ότι αυτό δεν θα πρέπει να «αποθαρρύνει» το τραπεζικό σύστημα από τη χρηματοδότηση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι από τα 33.135 δάνεια που έδωσε το ΤΕΠΙΧ, περίπου τα 23.000, δηλαδή το 75% κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις από 0 – 10 εργαζόμενους, τονίζοντας ότι υπάρχει μέριμνα για τις ΜμΕ.
«Δίνουμε παράλληλα με το Ταμείο τη δυνατότητα να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις. Η μεγέθυνση έχει ωφέλεια για όλους και για τον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε χαρακτηριστικά και επέμεινα ότι θα υπάρχει προσβασιμότητα για τις ΜμΕ στο δανειακό χαρτοφυλάκιο του Ταμείου.
Αφού στάθηκε στην εξαιρετική συνεργασία με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λεμνέρ, που απηύθυνε χαιρετισμό κατά τη συνέντευξη, ο κ Σταϊκούρας απαντώντας στο εάν αισθάνεται τυχερός ως υπουργός σε αυτήν τη συγκυρία με την ευχέρεια για «χαλαρή δημοσιονομική πολιτική» ανέφερε: «Δεν ξέρω πόσο τυχερός μπορεί να είναι ένας υπουργός σε μια πανδημία, αυτό που ισχύει είναι ότι η ΕΕ πήρε έγκαιρα πρωτοβουλίες προκειμένου να ανακάμψει. Μεταξύ αυτών των ενεργειών είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο στη χώρα θα εισρεύσουν 30,5 δισεκ ευρώ. Από αυτά τα δάνεια ανέρχονται τα 12 δις ευρώ.»
Όπως τόνισε «το τρίτο τρίμηνο του 2021 θα ξεκινήσει η εκταμίευση της φετινής χρονιάς που θα ανέλθει στα 4 δισεκ ευρώ. Θα έχουμε προκαταβολή στο 13%, που θα είναι το υψηλότερο ποσοστό προκαταβολής που θα πάρει κράτος μέλος».
«Πρέπει να καλύψουμε το μεγάλο επενδυτικό κενό της χώρας» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Οι τονωτικές επενδύσεις κατά 20% θα ξεπεράσουν το επίπεδο που θα είχαμε εάν δεν ήταν το Ταμείο» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι αυτό θα «προσθέσει στο ΑΕΠ το 2026 7 ποσοστιαίες μονάδες και 4 μονάδες την απασχόληση ήτοι 180 -200 χιλ θέσεις εργασίας». Μάλιστα τόνισε ότι για φέτος εάν δεν υπήρχε το Ταμείο θα «χάναμε» περίπου 1% από τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. «Χαίρομαι ωστόσο που οι εταίροι μας στην Κομισιόν είναι πιο αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας φέτος» ανέφερε ο κ Σταϊκούρας και επιπλέον σημείωσε ότι τέσσερα είναι τα βασικά «σημεία του πάζλ» για την πορεία ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης, η φορολογική πολιτική, η μείωση των κόκκινων δανείων και τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις Ελληνικές επιχειρήσεις που θα επέλθει από το Ταμείο.
«Έτσι βοηθάμε τον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει δυνατότητα «χαλάρωσης» των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων σημείωσε ότι η χώρα έχει χτίσει την αξιοπιστία της ενώπιον των εταίρων, κάτι που τη βοηθά στην ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας της για χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας. «Έχει χτίσει με τους εταίρους της η χώρα σχέση αξιοπιστίας από το καλοκαίρι του 2019. Από τότε άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, ξεκίνησαν οι μειώσεως των φόρων κα εισφορών. Σήμερα στη Βουλή με το νέο πακέτο αξιοποιούμε την αξιοπιστία και τη δημοσιονομική ευελιξία. Χωρίς να πάμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό με γνώση του τι γίνεται στην ΕΕ προχωράμε» ανέφερε και προσέθεσε ότι «όταν προκύπτει δημοσιονομικός θα αξιοποιείται με μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών»
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr