Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε χτες και αναμένεται να το πράξει και σήμερα μιλώντας στο Delphi Forum ότι η πορεία της χώρας προς την επανάκαμψη αλλά και η προσπάθεια για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους εξαρτάται από την γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Ξέρουμε ότι η εφαρμογή των θετικών σχεδίων που έχουν προετοιμαστεί δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για καμία χώρα. Αλλά είναι κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη συγκυρία. Το κλειδί τώρα θα είναι η υλοποίηση» σημείωσε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα λαμβάνει τα περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την ικανότητα απορρόφησης αυτών των κεφαλαίων αποτελεσματικά.
Επιπλέον αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του χρέους τη συνέδεσε άρρηκτα με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως είπε η αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας θα είναι ουσιαστική για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. «Το χρέος έχει αυξηθεί σε όλες τις χώρες. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Έτσι, η καλύτερη δυνατή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ και το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού που θα αποτελέσει τη βάση για τη διασφάλιση της διατηρησιμότητας των χρεών στο μέλλον» τόνισε ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού.
Επίσης, χτες, η εαρινή έκθεση της Κομισιόν ανέβασε, μεν, στο 4,1% τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος και στο 6% για το 2022 ωστόσο κατέγραψε μια σειρά από αβεβαιότητες. Όπως και ο κ. Ρέγκλινγκ ανέδειξε τον κομβικό ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης και της ταχύτητας υλοποίησης των έργων που συνδέονται με αυτό.
Παράλληλα επισήμανε τις αβεβαιότητες του τουρισμού από τον οποίο προσδοκά πολλά η χώρα φέτος ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας της. Παράλληλα τόνισε ότι πολλές επιχειρήσεις με την απόσυρση των μέτρων στήριξης θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, ωστόσο σημείωσε ότι μια παρατεταμένη εφαρμογή θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία στρεβλώσεων στην αγορά.
Καμπανάκι κρούει η Κομισιόν και για το έλλειμμα της Ελλάδας άγγιξε το 9,7% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο κυρίως αποδίδεται στο κόστος των μέτρων για να μετριαστεί ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης (6,3% του ΑΕΠ). Το έλλειμμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης το 2021 αναμένεται να παραμείνει υψηλό (10,0% του ΑΕΠ).
Καθώς, όμως, η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα σταδιακά αίρονται, σύμφωνα με την Κομισιόν, το ονομαστικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί σε 3,2% του ΑΕΠ το 2022.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr