Κατ΄ αρχήν προωθούνται τα στοχευμένα προγράμματα του ΥΠΑΝ. Όπως είπε σστον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν τις αιτήσεις τους» αναφορικά με την δράση στήριξης της εστίασης με κεφάλαια κίνησης.
«Η εκταμίευση των χρημάτων που προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ θα έρθει γρήγορα, όχι αυτόματα όπως με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά σύντομα, θεωρώ ότι μέσα στον Ιούνιο θα γίνουν οι πρώτες πιστώσεις, αλλά τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι προμηθευτές τους, γνωρίζοντας το ποσό που περιμένουν θα μπορούν να κάνουν το “κουμάντο” τους», προσέθεσε ο κ. Τσακίρης.
Σε ότι αφορά τα προγράμματα για παροχή κεφαλαίων επανεκκίνησης σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές για πολλούς μήνες, όπως τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι, ο κ. Τσακίρης είπε ότι θα υπάρξει νέα δράση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, προαναγγέλλοντας ανάλογο πρόγραμμα και για τα ξενοδοχεία, με χορήγηση κεφαλαίων κίνησης, με βάση υπολογισμού τον τζίρο τους το 2019.
Παράλληλα αναμένεται να τρέξει και το πρόγραμμα κάλυψης μέρους των παγίων δαπανών. Ουσιαστικά η σχετική υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και όπως είπε το πρωί του Σαββάτου στο MEGA Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προβλέπεται πριν το τέλος Μάιου να ξεκινήσει η πρώτη φάση, και μέχρι 10 Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα για να τρέξει η δεύτερη φάση. Εκεί θα γίνει η κατανομή των ποσών ώστε να πιστωθούν οι λογαριασμοί και το επόμενο διάστημα να μην πληρώνει ο δικαιούχος φόρους εισφορές κτλ με το πιστωτικό σημείωμα. Όπως εκτίμησε στο τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για να αρχίσει αρχές Ιουλίου να τρέχει το πρόγραμμα κάλυψης των παγίων μέχρι το τέλος του έτους.
Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις με εργαζόμενους που το 2020 εμφάνισαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, έχουν λάβει ενισχύσεις από τους τρείς πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής και δικαιούνται «κούρεμα» 50% στο ποσό των κρατικών δανείων. Οι επιχειρήσεις αυτές θα λάβουν πιστωτικό κουπόνι για συμψηφισμό με κάθε μορφής νέα φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση, αξίας ίσης με το 35% των ενισχύσεων που έχουν λάβει από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας. Επίσης ζημιογόνες επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον ένα εργαζόμενο και είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 με βάση τα μέχρι στιγμής δεοδομένα θα λάβουν πιστωτικό σημείωμα το οποίο θα αντιστοιχεί στο σύνολο των παγίων δαπανών της επιχείρησης μέσα στο 2020 που δεν καλύφθηκαν από τις ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Να σημειωθεί ότι με βάση τη σχεδίαση του μέτρου ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.
Ως ενισχύσεις θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.
Επίσης το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Αυτό θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκ. ευρώ.
Στο μεταξύ μέχρι τις 17 Μάη αναμένεται να τρέξει η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού που αφορά κυρίως μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν και παρέμειναν κλειστές. Τα ποσά, δε, θα καταβληθούν μέχρι τέλος του μήνα.
Ειδικότερα η αποζημίωση αναμένεται να φτάσει
· 1000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
· 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
· 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
Αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, όπως είχε αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας. Δηλαδή θα ξεκινούν από 500 και θα φτάνουν τα 2.000 ευρώ.
Οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Από την ενίσχυση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού εξαιρείται η εστίαση, για την οποία ενεργοποιείται η πλατφόρμα για την ειδική ενίσχυση με 330 εκατ. Ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr