Είναι ενδεικτικό ότι με βάση όσα υποστηρίζει η S&P, σε συνέχεια της αξιολόγησης που έκανε την περασμένη Παρασκευή, την επόμενη επταετία η ελληνική οικονομία θα λάβει σημαντική ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκτιμάται, δε, ότι η σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ έως το 2026 από 8,3% έως και 18,3%. Από την πλευρά της η Citigroup αναφέρει πως οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να επιταχύνουν την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, χαρακτηρίζοντας εφικτό τον στόχο για το α΄ εξάμηνο 2023. Στο φόντο αυτό κάθε λεπτό είναι προφανές ότι είναι σημαντικό να αξιοποιείται στην κατεύθυνση της διασφάλισης μηδενικών απωλειών αλλά και βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων.
Με βάση πάντως τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στα τέλη του καλοκαιριού κατά πάσα πιθανότητα εκτιμάται ότι θα καταφθάσουν που προκαταβολές από το Ταμείο Ανάκαμψης για ν χρηματοδοτούν τα έργα που ήδη έχουν ενταχθεί και αναμένεται με εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση να εκκινήσουν. Πρόκειται για ποσά που αντιστοιχούν στο 13% των πόρων που αιτείται η χώρα μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φτάνουν τα 4 δισεκ. περίπου.
Πάντως μέχρι και την τελευταία στιγμή χτες το βράδυ γινόταν επεξεργασία του σχεδίου με επαφές κυβέρνησης – Κομισιόν καθώς τα θέματα των κινήτρων για συγχωνεύσεις που έχουν στόχο το μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης μπήκαν «στο μικροσκόπιο». Με βάση πληροφορίες οι κοινοτικές αρχές ότι εξέτασαν ζητήματα μονοπωλιακής διαμόρφωσης που εγείρονται στις εν λόγω μνείες του Σχεδίου.
Μετά και την επίσημη παραλαβή του Σχεδίου πάντως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται νέος γύρος ελέγχου. Βέβαια με δεδομένη τη δουλειά που έχει ήδη γίνει εκτιμάται ότι το Σχέδιο δε θα έχει πρόβλημα και θα εγκριθεί μέσα στο προβλεπόμενο δίμηνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα ανέφερε ο Επίτροπος Γ. Χαν πριν ίγες μέρες από την 1η Ιουνίου θα είναι έτοιμος ο μηχανισμός της Κομισιόν για την έξοδο στις αγορές για δανεισμό, όπως προβλέπεται, των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ ως τα τέλη του 2026. Εκτιμάται όμως ότι το πρώτο κύμα κοινού δανεισμού θα γίνει στις αρχές Ιουλίου, καθώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα η κύρωση της Απόφασης Ιδίων Πόρων (Own Resources Decision -ORD) που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι εκδόσεις κοινού χρέους.
Όπως είπε, επίσης, ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, πριν λίγες μέρες, σε συνέντευξη Τύπου, η Κομισιόν θα είναι σε θέση να αντλεί 15-20 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα από τις αγορές. Υπό την αίρεση να μην υπάρξουν καθυστερήσεις τόνισε ότι «θα είμαστε σε θέση να κάνουμε εκταμιεύσεις προς όσους είναι έτοιμοι τον Ιούλιο και για τους υπόλοιπους τον Σεπτέμβριο». Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση θα δοθεί προχρηματοδότηση του 13% των πόρων που αιτείται η κάθε χώρα μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο θα καταθέσει.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα προβλέπει επιχορηγήσεις και δάνεια συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ (18,2 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισ. δάνεια που βέβαια θα προστεθούν στο δημόσιο χρέος ) τα οποία αντιστοιχούν στο 17,8% του ΑΕΠ. Αυτά αναμένεται να μοχλεύσουν πόρους συνολικού ύψους 57,4 δισ. ευρώ έως το 2026.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr