Από την προεκλογική ατζέντα των δύο κομμάτων εξουσίας, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι θέσεις για την φορολόγηση των μερισμάτων που διανέμουν οι ανώνυμες εταιρείες, των κερδών τους αλλά και των υπεραξιών που «γεννιούνται» από τις αγοραπωλησίες μετοχών. Στα προγράμματά τους, τα δύο κόμματα ανοίγουν εκ νέου κρίσιμα θέματα όπως:
-Τον διαχωρισμό των επιχειρηματικών κερδών σε διανεμόμενα (είναι αυτά που δίνονται στους μετόχους υπό μορφή μερίσματος) και αδιανέμητα με στόχο την διαφορετική φορολογική μεταχείριση.
-Την φορολόγηση των βραχυπρόθεσμων κερδών από τις αγοραπωλησίες μετοχών.
Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ του να φορολογηθούν τα μερίσματα στο όνομα των φυσικών προσώπων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ριζική αλλαγή σκηνικού. Σήμερα, τα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστή 25% στο όνομα της επιχείρησης. Όταν εισπράττονται από τον δικαιούχο, είναι «καθαρά». Για τα μερίσματα, δεν είναι καν υποχρεωτικό να εμφανιστούν στη φορολογική δήλωση. Αυτό γίνεται μόνο αν θέλει ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να δικαιολογήσει την αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι τα κέρδη θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα υπολογισμού του φόρου φυσικών προσώπων. Η κλίμακα αυτή προβλέπει φορολογικούς συντελεστές από 30% έως 40% ανάλογα με το εισόδημα. Έτσι, αν αυτός που εισπράττει το μέρισμα, έχει συνολικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, τα μερίσματά του θα φορολογούνται με συντελεστή 30%. Αν το εισόδημά του είναι υψηλότερο και από 38.000 ευρώ, τότε το μέρισμα θα φορολογείται με 38%. Δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις, η φορολογική μεταχείριση των μερισμάτων θα είναι επαχθέστερη από ότι σήμερα.
Τον διαχωρισμό των επιχειρηματικών κερδών σε αδιανέμητα και διανεμόμενα με στόχο την διαφορετική τους μεταχείριση, είχε εξαγγείλει στις προηγούμενες εκλογές και η Νέα Δημοκρατία. Βέβαια, όταν έγινε κυβέρνηση παρέλειψε να εφαρμόσει αυτό το μέτρο και ως γνωστόν, υιοθέτησε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή συνολικά για τα κέρδη των εταιρειών. Φέτος ολοκληρώνεται η μείωση του συντελεστή από το 35% στο 25%. Η κυβέρνηση δεν φέρεται να εξετάζει τουλάχιστον προς το παρόν- κάποια νέα αλλαγή αν και ο φορολογικός ανταγωνισμός μαίνεται στην Ευρώπη οπότε θεωρείται αρκετά πιθανό να ξανανοίξει το συγκεκριμένο θέμα. Πάντως, ο διαχωρισμός των κερδών σε αδιανέμητα και διανεμόμενα αντιμετωπίζει και αρκετά πρακτικά προβλήματα. Ότι οι μεγαλομέτοχοι, θα φροντίσουν να μεταβιβάσουν τις μετοχές των εταιρειών τους σε κυπριακές ή υπεράκτιες επιχειρήσεις προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση του φορολογικού συντελεστή.
Ένα σημείο στο οποίο επίσης διαφωνούν τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι η φορολόγηση της υπεραξίας από την αγορά και πώληση μετοχών. Το ΠΑΣΟΚ ζητάει να επιβληθεί φόρος υπεραξίας, ειδικά αν αυτή δημιουργείται από βραχυχρόνιες συναλλαγές. Η κυβέρνηση είχε πει «όχι» όταν προ μηνών είχε ανοίξει το θέμα. Σήμερα, στις χρηματιστηριακές συναλλαγές δεν επιβάλλεται κανένας φόρος πέραν του μικρού τέλους κατά την πώληση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr