Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα συλλεκτικά νομίσματα για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση.
Αναλυτικά τόνισε:
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κύριε Θεόδωρε Σκυλακάκη,
Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στο Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών. Έναν ιδιαίτερης σπουδαιότητας χώρο της Τράπεζας της Ελλάδος, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1938 και σήμερα αποτελεί μια από τις πλέον εμβληματικές και εξειδικευμένες βιομηχανικές μονάδες της χώρας.
Ένα σύγχρονο κέντρο παραγωγής τραπεζογραμματίων, κερμάτων κυκλοφορίας, συλλεκτικών νομισμάτων, διαβατηρίων, λαχείων και πολλών άλλων προϊόντων και εντύπων ασφαλείας του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η ίδρυση εθνικού νομισματοκοπείου υπήρξε μέλημα της Τράπεζας ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της. Άλλωστε η παραγωγή και η προσφορά χρήματος αποτελεί μια από τις καταστατικές υποχρεώσεις της. Μετά από πολύχρονες μελέτες και συζητήσεις, τέθηκαν οι βάσεις για να δημιουργηθεί αυτό που σήμερα είναι το ΙΕΤΑ. Ο πόλεμος εμπόδισε την υλοποίηση της ιδέας και έτσι το ΙΕΤΑ ξεκίνησε ουσιαστικά την παραγωγή του το 1947, με το καφέ χιλιόδραχμο.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά: η τεχνολογία, οι ανάγκες, οι απαιτήσεις. Το ΙΕΤΑ όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβαδίσει με τις εξελίξεις και σήμερα είναι σε θέση να παράγει προϊόντα που είναι ποιοτικά άρτια, εφαρμόζοντας αποτελεσματικές διαδικασίες παραγωγής σύμφωνα με όλα τα απαιτούμενα βιομηχανικά πρότυπα, αλλά και τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, σε συνδυασμό με τη φροντίδα για το περιβάλλον και την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.
Το νόμισμα, σε όλες του τις φυσικές μορφές, είναι δημόσιο αγαθό, το οποίο παράγεται στο ΙΕΤΑ και προσφέρεται στον πολίτη. Παράλληλα όμως, κάθε νομισματικό προϊόν είναι αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής, είναι μικρά έργα τέχνης, σχεδιασμένα από σπουδαίους καλλιτέχνες που και στο παρελθόν και σήμερα έχει την τιμή να απασχολεί το ΙΕΤΑ. Πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες είναι η μακραίωνη ιστορία τα Ελλάδας, ο ελληνικός πολιτισμός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι ομορφιές της πατρίδας μας, πρόσωπα και γεγονότα-σταθμοί στην εξέλιξη της χώρας.
Αλλά για να μεταφερθεί στην πράξη η καλλιτεχνική ιδέα και να φτάσει στα χέρια μας με τη μορφή χαρτονομίσματος ή κέρματος, χρειάζεται η συνεργασία πολλών και ποικίλων ειδικοτήτων. Οι τεχνικοί, οι γραφίστες, οι μηχανικοί, οι διοικητικοί υπάλληλοι και τα διευθυντικά στελέχη, μαζί με τους καλλιτέχνες, απαρτίζουν ένα μωσαϊκό ανθρώπων αφοσιωμένων στο έργο τους, το οποίο φέρουν σε πέρας με αξιοπρέπεια, εργατικότητα, επαγγελματισμό, άριστη κατάρτιση και προπάντων αρμονική συνεργασία. Μια ομάδα ανθρώπων που παραδίδει τη σκυτάλη από γενιά σε γενιά και είναι πάντα παρούσα στις μεγάλες προκλήσεις.
Οι άνθρωποι του ΙΕΤΑ είναι πάντα παρόντες – με πρόσφατα παραδείγματα το 2002 και την παραγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, την Ολυμπιάδα της Αθήνας 2004 με τα συλλεκτικά της νομίσματα – και γι’ αυτό δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αγκάλιασαν το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», προσπαθώντας να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στην εμπιστοσύνη της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών και να δημιουργήσουν ξεχωριστά συλλεκτικά νομίσματα, αντάξια της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Συνδυάζοντας τη μοναδική καλλιτεχνική προσέγγιση, την τεχνολογική αρτιότητα και εμπειρία στον τομέα αυτό, τη συστηματική καθημερινή εργασία, την αμέριστη βοήθεια από το Υπουργείο Οικονομικών και τη συνεργασία με άλλες υπηρεσιακές μονάδες της Τράπεζας, όπως το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος και το Τμήμα Εκδόσεων και Μεταφράσεων, της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών, υλοποιήθηκε η παράδοση του συνόλου της παραγωγής της νομισματικής συλλογής «Ελλάδα 2021».
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ιδιαίτερα περήφανη για το έργο αυτό, όχι μόνον γιατί το στήριξε οικονομικά ως Χρυσός Χορηγός αλλά και γιατί με τον ενθουσιασμό και τον ζήλο των ανθρώπων της αποτυπώθηκε στα νομίσματα της συλλογής «Ελλάδα 2021» το νόημα της επετείου και λόγω της μεγάλης συλλεκτικής αξίας τους δημιουργούνται οικονομικοί πόροι που επιστρέφουν στη χώρα για κοινωνικούς σκοπούς.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr