Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με το ιδιωτικό χρέος να διογκώνεται και την αγορά να πιέζει ακόμα και για «κούρεμα» κορονοχρέους, έχουν εκκινήσει διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, ώστε η αποπληρωμή των οφειλών από το 2022 να γίνει με καλύτερους όρους από αυτούς που έχουν προβλεφθεί σήμερα.
Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί:
- Παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 στις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από τον Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο του 2020.
- Τη διεύρυνση του αριθμού των δόσεων, με βάση τις 48 δόσεις. Από εκεί και πέρα, σχεδιάζεται να υπάρξει μια κλιμάκωση των δόσεων ανάλογα με το ύψος του χρέους που έχει κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συσσωρευμένες υποχρεώσεις που έχει, όπως τυχόν δάνεια που εξυπηρετεί.
- Την ένταξη μεγαλύτερου αριθμού οφειλών εκτός των μη ρυθμισμένων Μαρτίου - Ιουνίου 2020 και ΦΠΑ Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2020.Θα μπορούσαν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020 όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που έχουν μείνει απλήρωτοι από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά.
- Οσον αφορά τις αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία, οι οποίες έπρεπε να καταβληθούν κανονικά εντός της περιόδου Ιουλίου - Οκτωβρίου 2020, αλλά έμειναν απλήρωτες και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, η μόνη δυνατότητα ρύθμισης που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η υπαγωγή τους στην ισχύουσα πάγια ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή σε έως 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 24 έντοκες (με πιο υψηλό επιτόκιο) μηνιαίες δόσεις.
- Την υιοθέτηση μιας νέας λύσης για τα ανεπίδεκτα χρέη. Στην εκδήλωση της ΕΣΕΕ ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής διοικητής ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας υπογραμμίζοντας ότι « στα σχέδια της ΑΑΔΕ είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας χαρακτηρισμού του χρέους που μπορεί να εισπραχθεί με ρεαλισμό και τόλμη. Όταν λήξει η πανδημία και ανακάμψει η οικονομία, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στον νέο της ρόλο και τότε θα μπορεί να γίνει πληρέστερη αξιολόγηση της καταστάσεως και να προταθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετωπίσεως του ιδιωτικού χρέους».
Δείτε το ρεπορτάζ του OPEN στο 01:13:30