Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το πρόβλημα το «κόκκινων δανείων» και τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους ανέφερε πως «η ελλημική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα στήριξης της ΕΕ πρέπει να συνεχιστούν. Αυτό είπαμε και στο πρόσφατο Εurogroup. Αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και νομίζω ότι θα έχει αίσια έκβαση».
Πέραν αυτού, ο υπουργός ανέφερε ότι «καταθέσαμε στα ευρωπαϊκά όργανα την πρότασή μας για επέκταση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ – όπως έγινε στην Ιταλία 4 φορές. Οι ελληνικές τράπεζες κινούνται θετικά προς αυτή την πρωτοβουλία. Προτείνουμε επέκταση του προγράμματος από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2022. Εκτιμούμε ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να υλοποιήσουν πιο δυναμικές πολιτικές μείωσης κόκκινων δανείων φθάνοντας σε μονοψήφια ποσοστά» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας για δημιουργία εταιρείας διαχείρισης σημαντικού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων με ενδεχόμενη πρόβλεψη για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Μία πρόταση που επανέλαβε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας.
Αναφορικά με το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου ενώ πρόσθεσε ότι δρομολογείται ειδικό πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για κρατική επιδότηση επιχειρηματικών δανείων.
«Δρομολογούμε νέο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα παρέχει επιδότηση μέρους δόσεων δανείων επιχειρήσεων για 8 μήνες. Επιλέξιμες θα είναι οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές, ατομικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Θα παρέχουμε επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών με επιδότηση 50% της δόσης. Σε μη εξυπηρετούμενα η επιδότηση θα ανέλθει στο 80% για να αποφευχθούν πλειστηριασμοί».
Πέραν αυτών ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι από την έκρηξη του προβλήματος των κόκκινων δανείων, την εκροή καταθέσεων και την κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών, της περιόδου 2015 – 19, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρατηρείται σημαντική βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών. «Το ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 75 δις ευρώ στις 6.2019 και μέσα σε 1,5 έτος μειώθηκαν κατά 16 δις ευρώ και διαμορφώνονται στα 59 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr