Ο νομπελίστας οικονομολόγος έκανε λόγο για χαμηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας στα πάγια δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όπως η χαμηλή συμμετοχή των παραγωγικών συντελεστών (η χώρα μας είναι 25η στην ευρωπαϊκή ένωση στο ποσοστό συμμετοχής στην εργασία και 27η στις πάγιες επενδύσεις επιχειρήσεων), η υστέρηση στην παραγωγικότητα, οι χαμηλές επιδόσεις στην καινοτομία, η εσωστρέφεια, το αναποτελεσματικό κοινωνικό κράτος αλλά και χαμηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις.
Στο πλαίσιο, είναι απαραίτητη μία καθολική πολιτική, η οποία θα συνδυάζει διάφορες μορφές που θα συμπληρώνουν η μία την άλλη, για να αλλάξει αυτή η κατάσταση κατά την επόμενη δεκαετία.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, ο κ. Πισσαρίδης υποστήριξε ότι πρέπει να δώσουμε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να προσδιοριστεί ο ρόλος θα παίξουν αφενός το κράτος και αφετέρου ο ιδιωτικός τομέας στην οικονομία.
Ο ρόλος του κράτους
Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε σ’ έναν από τους κύριους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τη διαφοροποιεί από το δυτικό μοντέλο των ΗΠΑ, το κράτος πρόνοιας. Σημείωσε μάλιστα ότι το κράτος έχει αναλάβει κοινωνική και πολιτική υποχρέωση να υποστηρίζει αδύναμα νοικοκυριά, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, άνεργους και εργαζόμενους, με νομοθεσία που εξασφαλίζει τα δικαιώματα τους, συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστικού.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης του διοικητικού συστήματος της Ελλάδας έτσι ώστε να συνάδει με εκείνο της ενιαίας αγοράς. Πρέπει να υποστηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, τόνισε ο ίδιος. Γι’ αυτό χρειάζεται μία καλή δημόσια διοίκηση.
Αγορά εργασίας
Ο ακαδημαϊκός έδωσε έμφαση επίσης στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας που βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.
Αυτό προϋποθέτει όπως είπε εφαρμογή μέτρων για παιδικούς σταθμούς, μητρική και πατρική άδειας καθώς και προγράμματα κατάρτισης που θα απευθύνονται σε γυναίκες , νέους και ανέργους.
Ο κ. Πισσαρίδης επανέλαβε τη θέση του σχετικά με την υιοθέτηση και εφαρμογή του συστήματος ευελιξίας με ασφάλεια, γνωστό ως flexicurity, καθώς σ’ αυτό το περιβάλλον αναπτύσσεται η καινοτομία και επιχειρήσεις υψηλής παραγωγικότητας, όπως συμβαίνει σε χώρες όπως η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες.
Το κράτος ασφαλίζει, προσφέρει ένα περιβάλλον, στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία στις ευέλικτες αγορές.
Τέλος, έδωσε έμφαση στην ανάγκη η χώρα μας να εκμεταλλευτεί πλήρως τη θέση στην ΕΕ, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της οικονομίας μέσω των εξαγωγών αλλά και παρέχοντας φορολογικά κίνητρα σε μεγάλες εταιρείες προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr