Παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίσει και τη ροή αναγκαίων εσόδων κι έτσι εκτός του «παγώματος» αναμένεται να βάλει ροές εσόδων που λήγουν το Φεβρουάριο, όπως το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.
Έτσι, στο τραπέζι είναι πιθανή αναστολή καταβολής ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν αν και βέβαια π.χ. το λιανεμπόριο έστω και με τον υβριδικό τρόπο που λειτούργησε, εισέπραξε κάποιο ποσοστό από τον εν λόγω φόρο που βέβαια στη συνέχεια μετά από εκκαθάριση θα πρέπει να αποδοθεί στις φορολογικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε προωθηθεί το μέτρο της αναβολής αλλά και της έκπτωσης του 25% για τις περιπτώσεις της εφάπαξ εξόφλησης.
Σημειώνεται ότι υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ το Φεβρουάριο έχουν περίπου 200.000 Ανώνυμες Εταιρίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Επίσης υπάρχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έκαναν χρήση της δυνατότητας εξόφλησης του ΦΠΑ τελευταίου τριμήνου του 2020 σε δύο δόσεις, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2021.
Με δεδομένη τη στενότητα στα δημόσια έσοδα, πάντως, το όλο θέμα με τις αναστολές καταβολών μπαίνει σε μια «βάσανο» ελέγχου ώστε να δοθεί η βέλτιστη λύση και ειδικά με στόχευση τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και τους εργαζόμενους που τίθενται υποχρεωτικά σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης.
Για τις υποχρεώσεις πάντως που δεν θα μπουν σε διαδικασία αναστολής όπως η 8η δόση του φόρου εισοδήματος και η 6η δόση του ΕΝΦΙΑ υπάρχει και η πάγια ρύθμιση με 24 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για τακτικές (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) ή με 48 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κ.α.).
Στο μεταξύ οι μέχρι τώρα αναστολές πληρωμών έχουν συσσωρεύσει ένα «βουνό» από χρέη που θα πρέπει κάποια στιγμή να πληρωθούν. Έτσι με βάση τα ισχύοντα από τον Μάιο θα πρέπει να αρχίσουν να καταβάλλονται φόροι και τις οφειλές που γεννήθηκαν στο πρώτο και το δεύτερο lockdown και έχουν παγώσει μέχρι τις 30 Απριλίου. Κι αυτό με δεδομένη τη συγκυρία είναι ένας άλλο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση. Ήδη η αγορά εκπέμπει SOS τονίζοντας ότι είναι αδύνατον να εξοφληθούν ακόμα και με την έκτακτη ρύθμιση των 12 άτοκων δόσεων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων τόσες συσσωρευμένες υποχρεώσεις. Ουσιαστικά το θέμα με τις 120 δόσεις μπαίνει επιτακτικά όπως και το «κούρεμα» των χρεών.
Βέβαια και τα δυο θέματα συναντούν την αντίδραση των θεσμών. Ειδικά το θέμα του κουρέματος καθώς υπονομεύει την κουλτούρα πληρωμών είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει αποδεκτό. Γι’ αυτό στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν εναλλακτικές για περισσότερες δόσεις ή άλλου τύπου διευκολύνσεις για την εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας αλλά μόνο για όσους πραγματικά έχουν πληγεί. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα σε συνάρτηση πάντα με την εξέλιξη της πανδημίας και τις αντοχές των κρατικών ταμείων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr