Έτσι χτες ανακοίνωσε ένα πακέτο τεσσάρων σημείων για την εστίαση μετά από μια συνάντηση φορέων με τον Πρωθυπουργό. Πάντως με βάση και αυτές τις ανακοινώσεις αλλά και όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης θα πρέπει οι παρεμβάσεις στην οικονομία να γίνονται με «όλο και πιο στοχευμένα μέτρα, για να μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς να περάσει κάποιο όριο στα δημόσια οικονομικά. Και σε κάθε περίπτωση, επειδή έχουμε μπροστά μας και τα μέτρα της ανάκαμψης γιατί δεν τελειώνει η υπόθεση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο ή αρχές Μαΐου, θα πρέπει να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και την έξοδο και την ανάκαμψη κι αυτός είναι αρκετά μεγάλος φάκελος, που πρέπει να διαχειριστούμε με σωφροσύνη. Κάτι που δίνουμε σήμερα, δεν θα μπορούμε να το δώσουμε αύριο», επισήμανε.
Κι άλλα μέτρα
Στο πλαίσιο αυτό κι εν όψει παρατεταμένου απαγορευτικού στην οικονομία κυβερνητικό σχέδιο με ορίζοντα το τέλος Απριλίου προωθεί:
- Πλήρης απαλλαγή από τη καταβολή ενοικίου για τις επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές και χορήγηση του ειδικού επιδόματος των 534 ευρώ μηνιαίως στους εργαζόμενους τους με ταυτόχρονη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.
- Έκπτωση 40% στα ενοίκια για τους πληττόμενους αλλά ανοιχτούς κλάδους με παράταση των αναστολών σε μέρος του προσωπικού τους. Η μείωση θα ισχύσει και για τα ενοίκια των εργαζομένων σε αναστολή για κύρια κατοικία και φοιτητική στέγη.
- Μετάθεση των πληρωμών για τις δόσεις ρυθμίσεων χρεών προς το Δημόσιο με εξαίρεση το ΦΠΑ.
- Παράταση επιδομάτων ανεργίας που λήγουν.
- Νέα επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους τουλάχιστον 750 εκ. ευρώ εντός του Μαρτίου. Έμφαση θα δοθεί στο τουρισμό και την εστίαση μέσω της αύξησης του ύψους της ενίσχυσης και με «κούρεμα» του ποσού ενδεχομένως και πάνω από το 50% που ίσχυε στους δύο προηγούμενους κύκλους ενώ οι εκταμιεύσεις των χρημάτων θα επισπευστούν.
Επιπλέον η κυβέρνηση βάζει με ταχύτητα εξπρές ένα σχέδιο για τις επενδύσεις με έμφαση τις ιδιωτικές βέβαια προσπαθώντας να κλειδώσει αναγκαίους πόρους . Ήδη χτες προχώρησε σε αναθεώρηση της σύμβασης με την «Ελληνικός Χρυσός» ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο «Το Ελληνικό Χρηματιστήριο στη μετά-Covid19 εποχή» είπε ότι μεταξύ άλλων προωθούνται τα εξης:
1. Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.
2. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων.
3. Κατάργηση της εισφοράς στις πιστώσεις factoring και leasing.
4. Φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών.
5. Εξορθολογισμός του τρόπου φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων, όπως των εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), των αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων, των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των ΟΣΕΚΑ.
6. Διατάξεις για την υπερ-απόσβεση δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και την υπερ-έκπτωση επενδύσεων σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.
7. Θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου στη χώρα.
8. Πρόβλεψη απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων, εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.
9. Μείωση κατά 50% τον φορολογικό συντελεστή του πρώτου κλιμακίου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας τους.
Ζητούμενο βέβαια είναι οι επενδύσεις που οδηγούν σε οικονομία γνώσης και αφήνουν υπεραξία μακριά από «μεταπρατικές» λογικές.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr