Άλλωστε υπό το κράτος των μεταλλάξεων και των νέων απειλών που δημιουργούνται η αβεβαιότητα είναι έντονη.
«Εμβολιάσαμε τον Ιανουάριο 270.000 συμπολίτες μας, ο στόχος ήταν 200.000 συμπολίτες μας. Για το Φεβρουάριο η πρόβλεψη είναι τριπλάσιος αριθμός εμβολιασμών. Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας, είναι ο μήνας των λοιμώξεων και των ιών» ανέφερε μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας ότι: «Το Μάρτιο θα κάνουμε ακόμα παραπάνω και Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο θα εμβολιάζουμε μαζικά την ελληνική κοινωνία, είναι οι μήνες που θα βάλουμε στο φουλ τις μηχανές.
Εάν συνεχίσει χωρίς διακοπές και χωρίς άλλα προβλήματα η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια, η προμήθεια των κρατών-μελών και έρθουν τα εμβόλια, είναι προφανές ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς, τους μεγάλους σε ηλικία και θα έχουμε προχωρήσει προς τα κάτω σε σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, τέτοιο ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ατενίζουμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι.
Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και τις εταιρείες, να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε με την Ευρώπη καθημερινώς, το κάνει ο Πρωθυπουργός επανειλημμένως όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, το έχω κάνει και εγώ, έτσι ώστε να έχουμε τη σωστή στιγμή τα εμβόλιά μας εδώ. Ό,τι εμβόλιο έρχεται, αυτό αμέσως θα γίνεται.
Το σχέδιό μας αναπτύσσεται ομαλά. Φυσικά και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς θα έρχονται τα εμβόλια. Έχουμε τετραπλή δυνατότητα εμβολιασμού: στα Κέντρα Υγείας, στα Νοσοκομεία, στους Mega χώρους εμβολιασμού και, αν χρειαστεί, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και με τους ιδιώτες ιατρούς και με τους φαρμακοποιούς» ανέφερε ο υπουργός Υγείας δίνοντας το στίγμα και για την οικονομία που αναμένει την "ανοσία της αγέλης' και τα νέα εμβόλια που ειδικά στην περίπτωση της Johnson είναι και πολύ πιο εύκολα στη διακίνηση και διαχείριση.
Είναι προφανές ότι η οικονομία χωρίς κανονικότητα και με δεδομένο ότι το κράτος έχει πεπερασμένα όρια δεν μπορεί να αντέξει και ειδικά όταν βασίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Νίκου Βέττα από το ΙΟΒΕ κατά την παρουσίαση της τελευταίας τριμηνιαίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία όπου συνέδεσε την ανάκαμψη της οικονομίας με την πορεία του τουριστικού κλάδου.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής χτες έκανε λόγο για κλίμα έντονης αβεβαιότητας για όλο το 2021, χαρακτηρίζοντας επιεικώς αισιόδοξο το στόχο για έσοδα φέτος στο 50% των αντίστοιχων του 2019 (δηλαδή 9 δισ. φέτος) ενώ τόνισε την ανάγκη για μειώσεις φόρων (ΦΠΑ, τέλος διαμονής κτλ) σε όλο το τουριστικό πακέτο ώστε να μπορέσει να πλασαριστεί με όρους ανταγωνιστικότητας τη διεθνή αρένα ο ελληνικός τουρισμός μετά την επανεκκίνηση. Αντίστοιχο θέμα, επίσης, έχει τεθεί και για την εστίαση από όλη την αλυσίδα αξίας που συνδέεται μαζί της και αφορά τόσο το ΦΠΑ όσο και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης οινοπνευματικών ποτών που εισφέρουν στο τζίρο της εστίασης κατά τουλάχιστον 30%.
Στο φόντο αυτό οι πληττόμενοι κλάδοι της εστίασης και του τουρισμού αναμένουν την στήριξη της κυβέρνησης ώστε κάπως να διαμορφώσουν κάποιους όρους επιβίωσης.
Υπενθυμίζεται ότι το «απαγορευτικό» στην αγορά κοστίζει 2-3 δισ. ευρώ στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία, ενώ σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο του ΙΟΒΕ, που στηρίζεται στην παραδοχή της παρατεταμένης σημερινής επιδημιολογικής κατάστασης, η φετινή ανάπτυξη θα αναιμική με ρυθμούς 0,5%- 1%.
Το δυσμενές αυτό σενάριο, το οποίο κατεβάζει τον στόχο της ανάπτυξης σε 0,5% – 1% συνδέεται με τη μη περαιτέρω υποχώρηση πανδημίας, τις έντονες διακυμάνσεις όπως το 2020 και τη χαμηλή απορροφητικότητα πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει ύφεση 10,4% του ΑΕΠ για το 2020, καθώς και ανάκαμψη 4,8% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος.
Μετά, πάντως, τον τύπο του αυστηρό lockdown του Νοεμβρίου Δεκεμβρίου σε μια προσπάθεια να «σώσει» ό,τι σώζεται μέχρι να λειτουργήσουν τα εμβόλια επέλεξε ένα «υβριδικό» απαγορευτικό, με το λιανεμπόριο «κάπως» ανοικτό ,με βασικό στόχο των περιορισμό των απωλειών, τόσο σε έσοδα όσο και σε ανάγκες στήριξης. Παράλληλα εξετάζεται μια διαδικασία στοχευμένων και όχι οριζόντων μέτρων σε εστίαση και τουρισμό καθώς βέβαια και το κρατικό ταμείο έχει πεπερασμένες δυνατότητες.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr