Στο πλαίσιο αυτό πέρα από το θέμα με το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων και των τεκμηρίων, το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι της συζήτησης με τους θεσμούς την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα σερβιριζόμενα ροφήματα και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, τις υπηρεσίες μεταφορών, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και άλλων θεαμάτων.
Μάλιστα πως αποκάλυψε χθες (28/1) ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η κυβέρνηση θα επιδιώξει όπως ορισμένα από τα προσωρινά μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων που νομοθετήθηκαν ειδικά για την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού γίνουν μόνιμα όταν κλείσει η υγειονομική κρίση.
Ουσιαστικά το υπ. Οικονομικών κατανοεί ότι ήδη από τώρα θα πρέπει να «θωρακιστεί» η αγορά και να διασφαλιστούν καλύτερες προϋποθέσεις για την επανεκκίνησή της όταν βέβαια γίνει. Στην κατεύθυνση αυτή κομβικό είναι το τι θα γίνει και στον τουρισμό, όπου εφόσον κάποια στιγμή δοθεί το «πράσινο» φως, θα πρέπει να διασφαλιστούν όροι ανταγωνιστικότητας vis a vis τις άλλες χώρες, που και αυτές θα θελήσουν να πάρουν μερίδια αγοράς. Γι’ αυτό ο κόσμος του τουρισμού, της εστίασης και των συνδεόμενων τομέων όπως των αλκοολούχων ποτών ζητούν μειώσεις φόρων σε όλο το τουριστικό πακέτο (διαμονή, εστίαση, αλκοολούχα ποτά) με αποκλιμάκωση του ΦΠΑ και των ΕΦΚ ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό και βέβαια να αποφευχθεί ειδικά σε τομές όπως τα ποτά το λαθρεμπόριο που δημιουργεί σειρά στρεβλώσεων.
Επιδότηση παγίων δαπανών
Παράλληλα, το υπ. Οικονομικών προχωρά άμεσα στην εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, διευκρινίζοντας ότι σε πρώτη φάση αυτό θα συμπεριλάβει τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και θα αφορά τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021Χτες μιλώντας στη Βουλή στην αρμόδια επιτροπή όπου συζητείται το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για τη δέσμη μέτρων για τα ενοίκια, επιταγές κτλ έδωσε το στίγμα.
«Θεσπίζεται το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών, με στόχο την περαιτέρω στήριξη και προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και των προληπτικών περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του, στις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών-μελών» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Το ύψος της επιδότησης μπορεί να φθάνει μέχρι και τα 3.000.000 ευρώ ανά επιχείρηση ανάλογα με το μέγεθός της. Αναλυτικά όπως ανέφερε χτες ο υπ. Οικονομικών στη Βουλή, τα προβλεπόμενα – από το Προσωρινό Πλαίσιο – χαρακτηριστικά του εργαλείου της κάλυψης των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων είναι τα κάτωθι:
- Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες είναι οι πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου οι οποίες δεν καλύπτονται ούτε από τα κέρδη (δηλαδή έσοδα μείον μεταβλητές δαπάνες) κατά την ίδια περίοδο ούτε από άλλες πηγές, όπως ασφάλιση, προσωρινά μέτρα ενίσχυσης που καλύπτονται από την παρούσα ανακοίνωση ή στήριξη από άλλες πηγές.
- Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση – για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021 – είναι 3 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης.
- Η ανώτατη ένταση ενίσχυσης της επιχείρησης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το επίπεδο αυτών να διαμορφώνεται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr