Βασικό «εργαλείο» προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή. Ωστόσο, η επιπρόσθετη στήριξη, μέσω της Επιστρεπτέας 5, είναι πιθανό να αφήσει εκτός σχεδόν 4 στους 10 αιτούντες, καθώς από τις 730.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο, περίπου 300.000 δεν πληρούν τα κριτήρια που τέθηκαν και ως εκ τούτου δεν θα λάβουν την ενίσχυση, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Ενδέχεται δε εντός του πλαισίου της Επιστρεπτέας 5, να πραγματοποιηθούν επιπλέον τροποποιήσεις, ώστε οι επιχειρήσεις, οι οποίες παραμένουν κλειστές, όπως ο κλάδος της εστίασης, να ενισχυθούν με μεγαλύτερο μερίδιο.
Μάλιστα, σε συνάντηση που πραγματοποίησε πρόσφατα με εκπροσώπους του κλάδου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναγνώρισε το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων κυρίως στο συγκεκριμένο κλάδο, με τη δέσμευση να τεθούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς και βιώσιμης επανεκκίνησης των εστιατορίων.
Να σημειωθεί πως οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έως και το τέλος Ιουνίου, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκταμιεύσουν τα ποσά που δικαιούνται.
Αυτός είναι και ο στόχος του αρμόδιου υπουργείου αναφορικά με το Πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 700 εκατ. ευρώ από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, εκ των οποίων το 50% είναι μη επιστρεπτέο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την Επιστρεπτέα 4 ενισχύθηκαν, με περίπου 2,2 δισ. ευρώ, 450.000 δικαιούχοι, ενώ ο έκτος κύκλος ενισχύσεων του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται τον Μάρτιο 2021.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr