Αυτό αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της Attica Bank “Attica Economic Review” το οποίο συντάσσεται σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, όπου καταγράφονται όλες οι οικονομικές τάσεις στην ελληνική και διεθνή οικονομία.
Στο συγκεκριμένο τεύχος, που έχει τίτλο «Προοπτική εξόδου από την πανδημία, ενώ το δεύτερο κύμα συνεχίζεται», μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα ακόλουθα:
Καθώς τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κλιμακώθηκαν σε ορισμένες χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης προς το τέλος του 2020 και στην αρχή του 2021 (π.χ. Γερμανία, Ολλανδία, Ην. Βασίλειο, Βέλγιο), είναι αρκετά πιθανό οι επιπτώσεις της δεύτερης φάσης της υγειονομικής κρίσης να γίνουν περισσότερο αισθητές από την αρχή του νέου έτους.
Η πολύ θετική εξέλιξη σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, της εκκίνησης των εμβολιασμών στο τέλος του 2020, ενισχύει την προοπτική ουσιαστικής αντιμετώπισης του COVID-19 εντός του νέου έτους. Επιπλέον, θα βελτιώσει τις προσδοκίες για έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση και ανάκαμψή της. Νέα πρόκληση σε αυτό το θέμα αποτελούν οι μεταλλάξεις του ιού, οι επιπτώσεις των οποίων προς το παρόν δεν έχουν εκτιμηθεί.
Πέρα από τις πολιτικές αναταράξεις στις ΗΠΑ, οι οποίες ενδεχομένως να είναι βραχύβιες, η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί κυρίως από τους άξονες και τις παρεμβάσεις πολιτικής της νέας διακυβέρνησης.
Στην Ελλάδα, η παράταση του δεύτερου lockdown, που έχει ηπιότερα χαρακτηριστικά από το προηγούμενο, στην αρχή του νέου έτους, ενισχύει την αβεβαιότητα για τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
Υπάρχουν ενδείξεις μικρότερων αρνητικών επιδράσεων από ότι στο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου: σημαντική αύξηση βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο, υποβοηθούμενη από την υποχώρηση της ύφεσης στην Ευρωζώνη, σταθερότητα προσδοκιών στο τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με το δείκτη Οικονομικού Κλίματος. Ευρύτερα στην τρέχουσα φάση της υγειονομικής κρίσης, φαίνεται σε μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων να επικρατούν προσπάθειες προσαρμογής της δραστηριότητάς τους στους υγειονομικούς κανόνες, παρά την αναστολή της λειτουργίας τους.
Τα μέτρα στήριξης, συμπεριλαμβανομένων όσων εφαρμόστηκαν στην εορταστική περίοδο, επιδρούν εν μέρει ανασχετικά στις επιπτώσεις της πανδημίας και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μεσοπρόθεσμα την κανονική λειτουργία της αγοράς. Για αυτόν το λόγο, όποιες παρεμβάσεις πολιτικής εφαρμοστούν προσεχώς είναι σκόπιμο να αφορούν σε ενεργητικές δράσεις υποβοήθησης της προσαρμογής των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες. Η σημασία τέτοιων παρεμβάσεων ενισχύεται από το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού της ΕΕ (NextGenerationEU) για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Οι εξελίξεις σχετικά με τον COVID-19 τους επόμενους μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και για τη ζήτηση του τομέα του Τουρισμού.
Το ειδικό θέμα του δελτίου αφορά στην επίδραση της πανδημίας στην απασχόληση και τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της. Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας καταγράφηκαν στον Τουρισμό και τον Πρωτογενή τομέα. Τα μέτρα στήριξης συγκράτησαν την απασχόληση σε ορισμένους κλάδους (π.χ. Χονδρικό-Λιανικό εμπόριο). Το ποσοστό τηλεργασίας σχεδόν διπλασιάστηκε, αλλά παραμένει χαμηλό. Δεν σημειώθηκαν ανακατατάξεις μεταξύ μερικής και πλήρους απασχόλησης.
Διαβάστε ολόκληρο το οικονομικό δελτίο της Attica Bank ΕΔΩ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr